ΚΟΣΜΟΣ

Απετράπη νέα βομβιστική επίθεση στη Γαλλία - Συλλήψεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι (Pics & Vid)

Απετράπη νέα βομβιστική επίθεση στη Γαλλία - Συλλήψεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι (Pics & Vid)

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας του Βελγίου, Έρικ Φαν ντερ Σιπτ επιβεβαίωσε τη σύλληψη έξι ύποπτων για άμεση εμπλοκή τους στις επιθέσεις των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου. Παράλληλα, στη Γαλλία απετράπη νέα τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

Στον απόηχο των τραγικών γεγονότων που συγκλόνισαν το Βέλγιο στις 22 Μαρτίου, όπου 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και μετρό των Βρυξελλών, επιχειρήσεις των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών σε Βέλγιο και Γαλλία δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να αποτρέψουν το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης.

«Την Πέμπτη συνελήφθησαν έξι άτομα μετά από σειρά αστυνομικών επιχειρήσεων στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Φαν ντερ Σιπτ, οποίος, μάλιστα, έδωσε και μια πληροφορία που προκαλεί αίσθηση.

«Τρεις από τους ύποπτους συνελήφθησαν σχεδόν έξω από την πόρτα του γραφείου του ομοσπονδιακού Εισαγγελέα στο κέντρο της πόλης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικών ερευνών στα προάστια των Βρυξελλών Σάρμπεκ στο βορρά και Τζέτα στα δυτικά, καθώς και στο κέντρο της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Τα ονόματα των συλληφθέντων δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά υπενθυμίζεται ότι καταζητούνται από τις βελγικές αρχές δύο δράστες των βομβιστικών επιθέσεων της Τρίτης (22/3).

3012

Η απόφαση για την απαγγελία κατηγοριών για τους ύποπτους θα ληφθεί σήμερα Παρασκευή (25/3).

Απετράπη νέα επίθεση στη Γαλλία

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας «απέτρεψαν μια νέα επίθεση στη Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, αργά το βράδυ της Πέμπτης (24/3).

«Το άτομο που ανακρίνεται είναι γαλλικής υπηκοότητας και είναι ύποπτο για συμμετοχή σε ανώτατο κλιμάκιο στο σχέδιο αυτό. Ήταν μέλος ενός δικτύου τρομοκρατίας το οποίο σχεδίαζε επίθεση στη Γαλλία», επισήμανε ο Καζνέβ σε τηλεοπτικές δηλώσεις από το γραφείο του.

Μετά τη σύλληψη από την αντιτρομοκρατική της Γαλλίας (DGSI), η υπηρεσία πραγματοποίησε έφοδο χθες βράδυ σε κτίριο του προαστίου Άρζαντοιλ, βόρεια του Παρισιού, τόνισε.

«Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν αυτό το σχέδιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, 130 άτομα σκοτώθηκαν στο Παρίσι σε συντονισμένες επιθέσεις σε καφετέριες, ένα αθλητικό στάδιο αγώνων και έναν συναυλιακό χώρο.

16431553

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ σχεδίαζε ένα νέο «Παρίσι» στις Βρυξέλλες

Αντίστοιχη επίθεση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Βέλγιο, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση VRT.

Χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, η βελγική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι αρχές της χώρας πιστεύουν πως ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του – ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή – σχεδίαζαν να επιτεθούν με τυφέκια και αυτόματα όπλα, σκορπίζοντας το θάνατο και στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν ταυτόχρονα επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν το ίδιο σενάριο με του Παρισιού μόνο που εν μέρει απέτυχε», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του καναλιού, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ο καμικάζι στο μετρό των Βρυξελλών είχε νοικιάσει με πλαστά στοιχεία κρησφύγετο για τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού.

Στο μεταξύ, ο Χαλίντ αλ Μπακράουι, ο οποίος ανατινάχθηκε την Τρίτη στο μετρό των Βρυξελλών, καταζητείτο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι, επειδή είχε νοικιάσει με πλαστό όνομα κατοικία στο Σαρλερουά που χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους δράστες της επίθεσης στις 13 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η βελγική εισαγγελία.

Ο Μπακράουι ήταν καταζητούμενος, από τις 11 Δεκεμβρίου, βάσει δύο ενταλμάτων σύλληψης, ενός διεθνούς και ενός ευρωπαϊκού, τα οποία είχαν εκδώσει δικαστές του Παρισιού, στο πλαίσιο έρευνας για τις επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 130 ανθρώπων στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί.

Τα αδέλφια ελ Μπακράουι ήταν γνωστά στις αμερικανικές αρχές

Τα δύο αδέλφια που διέπραξαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες ήταν γνωστοί στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες πριν τις επιθέσεις, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Χαλίντ ελ Μπακράουι και ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι είχαν συμπεριληφθεί σε καταλόγους αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών για παρακολούθηση πριν τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ταυτοποίηση των βελγικών αρχών, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι ήταν ο βομβιστής στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ο Χαλίντ ελ Μπακράουι εκείνος του υπόγειου σιδηρόδρομου της πόλης, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις