ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Ο καμικάζι στο μετρό χρησιμοποίησε πλαστή ταυτότητα ποδοσφαιριστή της Ίντερ

Βρυξέλλες: Ο καμικάζι στο μετρό χρησιμοποίησε πλαστή ταυτότητα ποδοσφαιριστή της Ίντερ

Ο καμικάζι του μετρό των Βρυξελλών, Χαλίντ Ελ Μπακράουι, χρησιμοποίησε πλαστή ταυτότητα για να νοικιάσει διαμέρισματο 2015

Τα στοιχεία του βελγομαροκινού πρώην παίκτη της Ίντερ, Ιμπραχίμ Μααρουφί, χρησιμοποίησε ο καμικάζι του μετρό των Βρυξελλών Χαλίντ Ελ Μπακράουι, για να νοικιάσει το 2015 διαμέρισμα στην βελγική πόλη Σαρλερουά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia.

Το Sky Italia συμπληρώνει ότι πρόκειται για το διαμέρισμα-γιάφκα, στο οποίο προετοιμάσθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Σε έφοδο της βελγικής αστυνομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 του περασμένου Δεκεμβρίου, στο διαμέρισμα βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Αμπαούντ -δηλαδή του φερόμενου ως «εγκέφαλου» των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι- αλλά και του Μπιλάλ Χάντφι, του καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε έξω από το Σταντ ντε Φρανς της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα επικριτικά σχόλια του βελγικού τύπου για την απελευθέρωση υπόπτου για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση

Η εφημερίδα LE SOIR, στο κύριο άρθρο της επικρίνει έντονα τα χθεσινά επεισόδια στην πλατεία Bourse, σχολιάζοντας ότι αποτελούν σύμπτωμα του κατακερματισμένου και αναποτελεσματικού πολιτικού συστήματος της χώρας, του οποίου τα προβλήματα, οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί για την εξουσία αντανακλούν και σε κοινωνικό επίπεδο.

Κατά τα λοιπά, η εφημερίδα αναλύει εκτενέστατα την πορεία των ερευνών, αναδεικνύοντας τα ποικίλα προβλήματα που ανακύπτουν, τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα όσο και ως προς τη συνεργασία των αρχών μεταξύ τους.

Αντίστοιχο το κλίμα στη LIBRE BELGIQUE, όπου σημειώνεται ότι καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων (35 ως σήμερα), «η ατμόσφαιρα βαραίνει» σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς πολλαπλασιάζονται οι αντιπαραθέσεις.

Η εφημερίδα L’ECHO δημοσιεύει, εξάλλου, συνέντευξη του επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος επισημαίνει ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες και αλλού δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή διασύνδεσης της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης με την τρομοκρατία και καλεί σε στενότερη συνεργασία των κρατών της ΕΕ στην ανταλλαγή πληροφοριών προς αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τέλος, ο ιστότοπος της δημόσιας βελγικής ραδιοτηλεόρασης RTBF αναφέρεται σε σημερινή συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών του Βελγίου Γιάν Γιαμπόν (Ν-VA) στη φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Morgen, σύμφωνα με τον οποίο ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για ζητήματα ασφαλείας αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά απαιτείται χρόνος για να αξιοποιηθούν τα επιπλέον αυτά κονδύλια.

Σχετικές ειδήσεις