ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αφαίρεση της υπηκοότητας από υποστηρικτές της τρομοκρατίας – Νέες συλλήψεις

Ερντογάν: Αφαίρεση της υπηκοότητας από υποστηρικτές της τρομοκρατίας – Νέες συλλήψεις

Το ενδεχόμενο να αφαιρεί από τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας την τουρκική υπηκοότητα, πρέπει να εξετάσει η Τουρκία σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει «τίποτε να συζητήσει με τρομοκράτες».

Η τοποθέτηση αυτή, την οποία έκανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ένα σύλλογο δικηγόρων στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ακολουθεί τη δήλωσή του πως αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την εκτός νόμου οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνησή του θα τερματίσει μια για πάντα τον πόλεμο με τους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος αναζωπυρώθηκε το καλοκαίρι.

Η αστυνομία συνέλαβε 68 πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με το τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 68 πρόσωπα σε όλη την τουρκική επικράτεια, στο πλαίσιο έρευνας για τις οικονομικές σχέσεις τους με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην στενό σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η αστυνομία διεξήγαγε επιδρομές σε 22 επαρχίες, ενώ ανάμεσα στους υπόπτους που συνελήφθησαν περιλαμβάνονται πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί, δημοτικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT.

Επικαλούμενο στελέχη της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Τουρκίας, το Ανατολή μετέδωσε ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για συνολικά 120 πρόσωπα στο πλαίσιο της νέας έρευνας για την «τρομοκρατική οργάνωση των γκιουλενιστών».

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι δημιούργησε μια «παράλληλη κρατική δομή», αλλά και ότι συνωμότησε για την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και στα Μέσα ενημέρωσης. Ο Γκιουλέν, το θρησκευτικό τάγμα του οποίου λειτουργεί κυρίως ιεροδιδασκαλεία και διαθέτει επίσης συμφέροντα στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, διαψεύδει τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικό δικαστήριο είχε εκδώσει το Δεκέμβριο του 2014 ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιεροκήρυκα, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επί μια δεκαετία. Η κατηγορία σε βάρος του ήταν πως ηγείται μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Οι Γκιουλέν και Ερντογάν ήταν στενοί σύμμαχοι ωσότου αστυνομικοί και εισαγγελείς που θεωρούνταν προσκείμενοι στον ιμάμη άρχισαν έρευνα για διαφθορά, στοχοθετώντας μέλη του στενού κύκλου του σημερινού προέδρου το 2013. Χιλιάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικαστικοί καθαιρέθηκαν ή μετατέθηκαν κατόπιν λόγω των φερόμενων σχέσεών τους με το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν…

Οι τουρκικές αρχές έχουν εξάλλου θέσει υπό κρατικό έλεγχο ή έχουν κλείσει ΜΜΕ της αντιπολίτευσης που συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν, κυρίως την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, τη Zaman, στις αρχές του Μαρτίου. Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σχετικές ειδήσεις