ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλίμα προεκλογικό η Αυστραλία

Σε κλίμα προεκλογικό η Αυστραλία

Μπορεί ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Malcolm Turnbull, να κρατάει τα χαρτιά του κλειστά όσον αφορά το πότε η χώρα θα πάει σε εκλογές, αλλά στην Καμπέρα, όλα τα κόμματα -που, σίγουρα, γνωρίζουν περισσότερα-, έχουν ξεκινήσει ανεπίσημα τουλάχιστον να αρθρώνουν «προεκλογικό» λόγο.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του Εργατικού Κόμματος εντάσσεται και η προχθεσινή μίνι συνέντευξη Τύπου προς τα πολυπολιτισμικά ΜΜΕ της Βικτώριας, που παραχώρησε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, κ. Tony Burke. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στο πλευρό είχε τρεις νέους υποψηφίους του Εργατικού Κόμματος στη Βικτώρια, την κ. Stefanie Perri, που διεκδικεί την έδρα Chisholm, το νέο υποψήφιο Julian Hill που διεκδικεί την έδρα Bruce -δύο έδρες που στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 κέρδισε το Εργατικό Κόμμα- και την κ. Jennifer Yang, που θέτει υποψηφιότητα με το Εργατικό Κόμμα για την Άνω Βουλή.

Τόσο στην έδρα Chisholm όσο και στην έδρα Bruce, κατοικεί μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων ελληνικής καταγωγής. Το εκλογικό αποτέλεσμα στις δύο αυτές έδρες κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013,(Chisholm: 51,6% Εργατικό έναντι 48,4% του Συνασπισμού το 2013, ενώ το 2010 το Εργατικό συγκέντρωσε 57,4% έναντι 42,62% του Συνασπισμού και Bruce: 51,8% Εργατικό έναντι 48,2% του Συνασπισμού το 2013, ενώ το 2010 το Εργατικό είχε συγκεντρώσει 58,32% έναντι 41,68% του Συνασπισμού) τις καθιστά επισφαλείς για το Εργατικό Κόμμα και, όπως όλα δείχνουν, η μάχη για την διεκδίκησή τους θα είναι σκληρή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο «Νέος Κόσμος», αλλά και άλλα πολυπολιτισμικά ΜΜΕ της Μελβούρνης, απηύθυναν στον κ. Burke, μία σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν τις υπηρεσίες στήριξης προς νέους μετανάστες, το θέμα υποδοχής των προσφύγων που η Αυστραλία δεσμεύθηκε να δεχθεί από τη Μέση Ανατολή, αλλά και θέματα, όπως αυτά των συντάξεων και την παροχή υπηρεσιών στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη επιδημία του ναρκωτικού ice που τα τελευταία χρόνια μαστίζει την κοινωνία της Βικτώριας, αλλά και της Αυστραλίας γενικότερα.

Ο κ. Burke δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κονδύλια που ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος θα επενδύσει τόσο στον τομέα εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας για νέους μετανάστες, όσο και στον τομέα παροχής υπηρεσιών διερμηνείας, είπε εντούτοις ότι το Εργατικό Κόμμα δεν πρόκειται να κάνει περικοπές κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Συνασπισμός στους συνταξιούχους που θα παραμένουν εκτός Αυστραλίας πάνω από έξι εβδομάδες. «Δίνουμε μάχη για να μην περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι άδικο και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι που θα επηρεαστούν από μία τέτοια αλλαγή είναι αυτοί μεταναστευτικής καταγωγής» είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας για άλλη μία φορά την πάγια θέση του Εργατικού Κόμματος στο θέμα.

Με αναφορά στην προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο στην Μέση Ανατολή αλλά και στις χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα, ερώτησαν τον κ. Burke αν μία κυβέρνηση Εργατικού εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, αλλά και αν στοχεύει στο να αλλάξει την διαδικασία ελέγχου για τους 12,000 πρόσφυγες προκειμένου, να επιταχύνει την εγκατάστασή τους στην Αυστραλία και, κατά συνέπεια, να μειώσει έστω και οριακά την μετάβαση των προσφύγων σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η κατάσταση έχει πλέον οδηγηθεί εκτός ελέγχου.

Ο σκιώδης υπουργός ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για την αλλαγή της διαδικασίας καθώς οι αυστραλιανές Αρχές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά το ποιος μπαίνει στην χώρα, αλλά τόνισε ότι οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί έως τώρα καθώς από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα η Αυστραλία έχει δεχθεί μόνο 29 πρόσφυγες, είναι όντως αδικαιολόγητες.

Ο κ. Burke δεν σχολίασε το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των προσφύγων που θα δεχθεί η Αυστραλία, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί η εγκατάσταση των προσφύγων καθυστερεί και ότι η αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις προκειμένου να πάρει κάποιες ουσιαστικές απαντήσεις.

Όσον αφορά τη διάθεση κονδυλίων για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» του ναρκωτικού ice, μίας μάστιγας που έχει καταστρέψει πολλούς νέους ομογενείς και τις οικογένειές τους και όχι μόνο, ο κ. Burke είπε ότι η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι πρεσβεύει ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται μία πιο ολιστική προσέγγιση, όπως η δημιουργία κέντρων αποτοξίνωσης που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες, στον τελευταίο προϋπολογισμό περιέκοψε εκατομμύρια δολάρια από τον τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο κ. Burke είπε ότι αν, τελικά, το Εργατικό Κόμμα επανέλθει στην εξουσία θα εξετάσει την υπάρχουσα έλλειψη υπηρεσιών με τη δέουσα προσοχή και θα αλλάξει το τοπίο καθώς το κοινωνικό κόστος και προβλήματα που προκαλεί το συγκεκριμένο ναρκωτικό είναι τεράστια.

Σχετικές ειδήσεις