ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρώμη ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο για τη δολοφονία Ρετζένι

Η Ρώμη ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο για τη δολοφονία Ρετζένι

Η σορός του ανακαλύφθηκε σε ένα χαντάκι σε προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την 3η Φεβρουαρίου με σημάδια βασανιστηρίων

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας για διαβουλεύσεις την Παρασκευή (08/04), έπειτα από δύο ημέρες επαφών ανάμεσα σε Ιταλούς και Αιγύπτιους ερευνητές σχετικά με τη δολοφονία ενός Ιταλού μεταπτυχιακού φοιτητή, η σορός του οποίου είχε βρεθεί στο Κάιρο τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε πως ανακάλεσε τον πρεσβευτή Μαουρίτσιο Μασάρι για «μια επείγουσα αξιολόγηση» των βημάτων που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να «εξιχνιαστεί η αλήθεια σχετικά με τη βάρβαρη δολοφονία του Τζούλιο Ρετζένι», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο 28χρονος Ρετζένι εξαφανίστηκε στο Κάιρο την 25η Ιανουαρίου. Η σορός του ανακαλύφθηκε σε ένα χαντάκι σε προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την 3η Φεβρουαρίου με σημάδια βασανιστηρίων.

Οι συνομιλίες που είχαν την Πέμπτη (07/04) και σήμερα δικαστικοί της Αιγύπτου και της Ιταλίας στη Ρώμη δεν συνέβαλαν να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε μια ανακοίνωση της εισαγγελίας της ιταλικής πρωτεύουσας, ο εισαγγελικός λειτουργός που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας για την υπόθεση στην Ιταλία εξήγησε πως η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία παρέδωσε στους Ιταλούς δικαστικούς στοιχεία για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις δύο Ιταλών φίλων του φοιτητή, που βρίσκονταν στο Κάιρο τη στιγμή της εξαφάνισής του, καθώς και φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί την ημέρα που ανακαλύφθηκε το πτώμα του.

Στην ανακοίνωση ωστόσο δεν γίνεται καμιά αναφορά στα πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος στη συνοικία όπου είχε εξαφανιστεί ο Ρετζένι την 25η Ιανουαρίου, που ζητούσαν οι Ιταλοί ερευνητές εδώ κι εβδομάδες.

Οι Αιγύπτιοι ερευνητές ανέφεραν πως συνεχίζουν τις έρευνες για την πιθανή ανάμιξη στη δολοφονία μιας συμμορίας που ειδικευόταν στις απαγωγές ξένων. Η αστυνομία σκότωσε τα τέσσερα μέλη της συμμορίας αυτής την 24η Μαρτίου και ανακοίνωσε πως ανακάλυψε στο σπίτι ενός από τα μέλη της προσωπικά είδη του Ιταλού φοιτητή.

Όμως ο Ιταλός εισαγγελέας «επανέλαβε ότι είναι πεπεισμένος πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη συμμορία με τα βασανιστήρια και τον θάνατο του Τζούλιο Ρετζένι», σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας της Ρώμης.

Σχετικές ειδήσεις