ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστικά στην Καμπούλ ο Κέρι

Αιφνιδιαστικά στην Καμπούλ ο Κέρι

Σκοπός της επίσκεψης είναι «νατονίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αφγανική κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής»

Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφτασε το Σάββατο (09/04) στην Καμπούλ, με σκοπό να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη χώρα και να ενθαρρύνει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν.

Ο Κέρι, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τον δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, «θα τονίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αφγανική κυβέρνηση» και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που ασχολείται επισταμένως εδώ και χρόνια με το θέμα του Αφγανιστάν θα «εκφράσει επίσης την υποστήριξή του στις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα μέσα από μια διαδικασία ειρήνευσης και συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν».

Οι ΗΠΑ απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν και διατηρούν εκεί 9.800 στρατιώτες.

Η Ουάσινγκτον υπέγραψε «συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας» με την Καμπούλ και συγκρότησε διμερή επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει για «την ασφάλεια, την άμυνα, τη δημοκρατία, τη διακυβέρνηση, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», σύμφωνα με τον Κίρμπι.

Έπειτα από 18 μήνες κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν προκλήσεις. Ταυτόχρονα πολιτικές προκλήσεις και προκλήσεις που έχουν σχέση με την αντίσταση των Ταλιμπάν», σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Όλσον.

Στις αρχές Μαρτίου, οι αφγανοί Ταλιμπάν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Καμπούλ, σβήνοντας τις ελπίδες της αφγανικής κυβέρνησης να διευθετήσει μια σύγκρουση 14 και πλέον χρόνων, με δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Σχετικές ειδήσεις