ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: «Βαθιά συγκινημένος» ο Τζον Κέρι κατέθεσε στεφάνι στα θύματα της Χιροσίμα

Ιαπωνία: «Βαθιά συγκινημένος» ο Τζον Κέρι κατέθεσε στεφάνι στα θύματα της Χιροσίμα

Ο Τζον Κέρι είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται το μνημείο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα «βαθιά συγκινημένος» μπροστά στη «δύναμη» αυτού του τόπου που «θυμίζει ρητά και αποφασιστικά» την ανάγκη για την απαλλαγή από τα πυρηνικά όπλα.

Παρότι δεν ζήτησε την επίσημη συγνώμη των ΗΠΑ για τον πρώτο βομβαρδισμό με ατομική βόμβα, ο Κέρι τάχθηκε υπέρ "ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα", όπως είχαν κάνει νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, καταγγέλλοντας επίσης "τις επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας" σε σχέση με το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα το οποίο καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

"Αυτό που κάνει ο (βορειοκορεάτης ηγέτης) Κιμ Γιονγκ-Ουν φαίνεται σαν μια εκτροπή σε σχέση με την κατεύθυνση προς την οποία ο κόσμος θέλει να προχωρήσει", δήλωσε ο Τζον Κέρι.

"Όλος ο κόσμος θα πρέπει να δει και αισθανθεί τη δύναμη αυτού του μνημείου", έγραψε ο Κέρι στο βιβλίο υπογραφών του μουσείου. "Αυτό μας θυμίζει ρητά και αποφασιστικά ότι έχουμε όχι μόνο την υποχρέωση να θέσουμε τέρμα στην απειλή των πυρηνικών όπλων αλλά και ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο", τόνισε ο υπουργός, βετεράνος του Βιετνάμ, μέγας σκεπτικιστής του στρατιωτικού παρεμβατισμού των ΗΠΑ και υπέρμαχος του αφοπλισμού.

Μετά την επίσκεψη στο μουσείο, το οποίο δείχνει το μέγεθος του δράματος μέσα από αβάστακτες εικόνες, οι υπουργοί στάθηκαν στο πάρκο που βρίσκεται γύρω από το μουσείο, κατέθεσαν στεφάνια με λευκά λουλούδια μπροστά από το κενοτάφιο, στην επιγραφή του οποίου αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, και η χαραγμένη υπόσχεση "Αναπαυθείτε εν ειρήνη, δεν θα αφήσουμε να ξανασυμβεί η τραγωδία".

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 έγιναν δεκτοί από μαθητές που κρατούσαν τις σημαίες των επτά χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία), και τους προσφέρθηκαν να φορέσουν κολιέ με χάρτινους γερανούς, πτηνό σύμβολο της ειρήνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα χαρακτήρισε την 11η Απριλίου 2016 "ιστορική ημέρα" για την χώρα του.

Ο Κέρι εμφανίστηκε χαμογελαστός, έσφιξε το χέρι των παιδιών, πριν πλησιάσει το μνημείο και σταθεί προσοχή μπροστά σε αυτό, δίπλα στο ιάπωνα ομόλογό του.

Η ιστορική αυτή αμερικανική επίσκεψη στη Χιροσίμα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε αυτήν του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 στις 26 και 27 Μαΐου στην Ιαπωνία, παρότι επίσημα καμιά απόφαση δεν ελήφθη.

"Δεν υπάρχει καμιά κακία, δεν έχουμε θυμό" εναντίον των ΗΠΑ , δήλωσε ο Γιουν Μιούρα, ένας 43χρονος επιχειρηματίας που περνούσε από το πάρκο.

Όταν ρωτήθηκε χθες βράδυ αν ο Κέρι θα εξέφραζε τη λύπη του, αμερικανός διπλωμάτης απάντησε ότι ο υπουργός δεν θα ζητήσει επίσημα συγνώμη αλλά όπως "όλοι οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες" νιώθει οδύνη.

Η πρώτη για τις ΗΠΑ επίσκεψη όπως και για τις άλλες δύο δυνάμεις πυρηνικές δυνάμεις της G7, της Βρετανίας και της Γαλλίας, έβαλε σε δεύτερο πλάνο μεγάλα καυτά διεθνή θέματα.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και είναι η αρχή σειράς υπουργικών συναντήσεων ενόψει της συνόδου κορυφής, εξέτασε το θέμα της τρομοκρατίας ζητώντας την "κλιμάκωση" και "επιτάχυνση" της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Η Κίνα επίσης απασχόλησε τις συνομιλίες της G7 η οποία εξέδωσε έγγραφο για τη θαλάσσια ασφάλεια, στο οποίο διακρίνεται η βούληση να ματαιωθούν οι φιλοδοξίες του Πεκίνου στη Σινική Θάλασσα.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε ωστόσο καλέσει την G7 να μην ασχοληθεί με "ιστορικές έριδες ή ακόμη εδαφικές διαφορές". "Αυτό δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής", τονίζει το Πεκίνο.

Σχετικές ειδήσεις