ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δώδεκα νεοσύλλεκτοι σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Δώδεκα νεοσύλλεκτοι σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν

Δώδεκα νεοσύλλεκτοι του αφγανικού στρατού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν οι Ταλιμπάν εναντίον του λεωφορείου που τους μετέφερε από την επαρχία Νανγκαρχάρ, στα ανατολικά της χώρας.

Από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν έληξε η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους και προς το παρόν αρνούνται να διαπραγματευτούν απευθείας με την αφγανική κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις που τους απευθύνει η διεθνής κοινότητα. Η τελευταία έγινε το Σάββατο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Καμπούλ.

Σήμερα το απόγευμα, στα περίχωρα της Τζαλαλαμπάντ, της πρωτεύουσας της Νανγκαρχάρ, ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στο τρίκυκλό του ενώ περνούσε από το σημείο το λεωφορείο με τους νεοσύλλεκτους, είπε ο Αταουλάχ Χογιάνι, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, 12 φαντάροι σκοτώθηκαν και άλλοι 38 τραυματίστηκαν. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ωστόσο έκανε λόγο για 12 νεκρούς και 26 τραυματίες.

Το λεωφορείο μετέφερε τους νεοσύλλεκτους από την Τζαλαλαμπάντ στην Καμπούλ, που απέχει 130 χιλιόμετρα.

"Έχασα τον πατέρα μου και τα δύο αδέλφια μου σ' αυτήν την επίθεση", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας νεαρός που έσπευσε στο τοπικό νοσοκομείο όταν πληροφορήθηκε την είδηση.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μήνυμά του στο Twitter.
Νωρίτερα σήμερα, στην Καμπούλ, δύο εργαζόμενοι στο υπουργείο Παιδείας σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας ενώ άλλοι επτά τραυματίστηκαν. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου και εξερράγη ενώ περνούσε το λεωφορείο που μετέφερε τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες τους, στη συνοικία Μπαγκράμι.

Ο οδηγός του λεωφορείου, Ραχίμ Γκιουλ, είπε ότι η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ο ίδιος εκτοξεύτηκε έξω από το όχημα. "Παραλάβαμε το προσωπικό του υπουργείου Παιδείας και βγήκαμε στον δρόμο όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Ήταν πολύ ισχυρή και με πέταξε έξω από το λεωφορείο. Βρέθηκα σε ένα χωράφι και έτρεξα πίσω στο σημείο της επίθεσης. Βοηθήσαμε τους τραυματίες και μετά τους πήγαν στο νοσοκομείο", είπε.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Σχετικές ειδήσεις