ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ο βασιλιάς καλεί τους ηγέτες των κομμάτων - Ύστατες διαβουλεύσεις πριν στηθούν ξανά κάλπες

Ισπανία: Ο βασιλιάς καλεί τους ηγέτες των κομμάτων - Ύστατες διαβουλεύσεις πριν στηθούν ξανά κάλπες

Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Απριλίου προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία

Ο βασιλιάς της Ισπανίας κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων για νέες διαβουλεύσεις στις 25 και 26 Απριλίου, έπειτα από τις οποίες μπορεί να διεξαχθούν εκλογές, αν δεν βρεθεί κανένας υποψήφιος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Φίλιππος ΣΤ' «κοινοποίησε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την απόφασή του να διεξαγάγει νέες διαβουλεύσεις, στις 25 και 26 Απριλίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλάτι.

Πρόκειται να διερευνηθεί αν «ο βασιλιάς μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης που θα διαθέτει την απαραίτητη υποστήριξη», σύμφωνα με το παλάτι. Αν αυτό δεν συμβεί, ο μονάρχης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να «προχωρήσει στη διάλυση των δύο σωμάτων [του κοινοβουλίου] και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές».

Έτσι, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Απριλίου προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς όλοι λένε ότι θέλουν να αποφύγουν νέες εκλογές αν και μοιάζουν να βρίσκονται ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου, έξι μήνες μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου κατά τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Από τότε, μόνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατέληξε σε συμφωνία με τους φιλελεύθερους του κεντροδεξιού σχηματισμού Ciudadanos, η οποία όμως ήταν ανεπαρκής για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Ραχόι παραμένει αυτή τη στιγμή σε υπηρεσιακό ρόλο.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη εκτός αν υπάρξει συμφωνία-έκπληξη της τελευταίας στιγμής, με τις 2 Μαΐου να είναι η τελευταία ημερομηνία για την εκλογή πρωθυπουργού.

Σχετικές ειδήσεις