ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της μισθολογικής ισότητας ανδρών-γυναικών

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της μισθολογικής ισότητας ανδρών-γυναικών

«Ισότητα στην εργασία, ισότητα στις απολαβές: αυτή θα έπρεπε να είναι η θεμελιώδης αρχή της οικονομίας μας»: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε την Τρίτη (12/4) υπέρ της μισθολογικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, που απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα στην χώρα του.

«Πρόκειται για μια απλή ιδέα, όμως πρόκειται επίσης για μια ιδέα που δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με αφορμή την Ημέρα Μισθολογικής Ισότητας.

«Σήμερα, κατά μέσο όρο, μια γυναίκα που απασχολείται σε μια εργασία πλήρους απασχόλησης λαμβάνει 79 σεντς όταν ο άνδρα κερδίζει ένα δολάριο. Και το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για μία έγχρωμη» πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Sewall-Belmont House, ένα οίκημα ο στην Ουάσιγκτον όπου στεγαζόταν το Εθνικό Κόμμα των Γυναικών (National Woman's Party, NWP).

Αυτό το κόμμα ιδρύθηκε από την ακτιβίστρια Άλις Πολ η οποία έδωσε μάχη τον 20ό αιώνα για την «πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισότητα των γυναικών στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος για την προστασία του ιστορικού αυτού οικήματος.

Χαιρετίζοντας τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι σουφραζέτες, ο Ομπάμα ευχήθηκε αυτός ο χώρος να καθιερωθεί ως έμβλημα των αγώνων του παρελθόντος και του παρόντος για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Θέλω τα αγόρια και τα κορίτσια να έρχονται εδώ σε 10, 20, 100 χρόνια για να θυμούνται ότι οι γυναίκες πάλεψαν για την ισότητα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θέλω να μείνουν εμβρόντητοι καθώς θα ανακαλύψουν ότι κάποτε οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να ψηφίζουν, κέρδιζαν λιγότερα από τους άνδρες για την ίδια εργασία, ήταν λιγότερες από τους άνδρες στα διοικητικά συμβούλια και καμία γυναίκα δεν είχε εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ» πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προτού καταλήξει:

«Δεν γνωρίζω πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αλλά πλησιάζουμε».

Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, που ενδέχεται τον Ιανουάριο του 2017 να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, έχει αναγάγει το θέμα της μισθολογικής ισότητας στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής της εκστρατείας.

Μάλιστα, ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ένα βίντεο μιας συνομιλίας κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής της συγκέντρωσης με ένα κοριτσάκι επ' αυτού του ζητήματος.

«Πιστεύετε ότι όταν θα γίνετε πρόεδρος θα πληρώνεστε σαν να ήσασταν άνδρας;» τη ρωτάει το παιδί προκαλώντας τις επευφημίες του κοινού.

«Είναι μία από τις θέσεις για τις οποίες θα πρέπει να μας πληρώνουν με τον ίδιο τρόπο» απαντά η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Ωστόσο υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα όπου αυτό δεν ισχύει. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι όλες οι γυναίκες, σε όλες τις θέσεις, θα πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται οι άνδρες».

Σχετικές ειδήσεις