ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον βασιλία της Σαουδικής Αραβίας

Τουρκία: Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον βασιλία της Σαουδικής Αραβίας

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε την Τρίτη (12/4) στο προεδρικό μέγαρο τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, με μια λαμπρή τελετή, που αντικατοπτρίζει την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας έφθασε στο προεδρικό μέγαρο, που βρίσκεται στα περίχωρα της τουρκικής πρωτεύουσας, με ένα όχημα που συνόδευαν έφιπποι φρουροί οι οποίοι κράδαιναν τα σπαθιά τους. Τον εκλεκτό καλεσμένο υποδέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου, στο οποίο οι δύο άνδρες εισήλθαν περιστοιχισμένοι από τον προεδρική φρουρά και 16 άνδρες ντυμένους πολεμιστές, ο καθένας εξ αυτών ενσάρκωνε μία από τις αυτοκρατορίες που ίδρυσαν οι Τούρκοι.

Αυτή η φρουρά επιστρατεύεται κάθε φορά που ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποδέχεται διακεκριμένους επισκέπτες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας απένειμε στον Σαλμάν τον ύψιστο τιμητικό τίτλο που δίνεται σε υπηκόους ξένων χωρών.

«Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας σε όλους τους τομείς, με την στήριξή σας, αντιπροσωπεύει μία ευκαιρία για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χουλουσί Ακάρ ήταν επίσης παρόντες στην τελετή.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Ερντογάν εξήρε την «επιδέξια διακυβέρνηση» του καλεσμένου του από τότε που κατέλαβε τον θρόνο τον Ιανουάριο του 2015.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή ιστορική επίσκεψη συνιστά ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον των σχέσεών μας» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Έπειτα από μία περίοδο έντασης στον απόηχο της πτώσης το 2013 του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες με κυρίως σουνιτικό πληθυσμό που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρούν μια επαναπροσέγγιση, που βασίζεται στις κοινές τους απόψεις σχετικά με τη συριακή κρίση.

Οι δύο χώρες διάκεινται εχθρικά στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του, το Ιράν και τη Ρωσία.

Τέσσερα καταδιωκτικά F-15 της Σαουδικής Αραβίας έχουν αναπτυχθεί τον Φεβρουάριο στη βάση Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, για να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Σχετικές ειδήσεις