ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας ο φιλοδυτικός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν (Vid)

Νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας ο φιλοδυτικός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν (Vid)

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό του φιλοδυτικού Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στη θέση του πρωθυπουργού, για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης και για την απεμπλοκή της δυτικής βοήθειας στη χώρα που πλήττεται από την ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ουκρανική οικονομία.

Υπέρ του διορισμού του 38χρονου Γκρόισμαν, στενού συνεργάτη του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ψήφισαν 257 βουλευτές, έναντι των 226 που απαιτούσε η εκλογή του.

Πριν από την ψηφοφορία, ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ουκρανίας δεσμεύθηκε «να επιταχύνει τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της διαφθοράς», την οποία χαρακτήρισε «μία από τις κύριες απειλές» για τη χώρα.

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο Πέτρο Ποροσένκο τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαία η επανάληψη της χορήγησης οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία, αλλά διεκόπη πριν από μήνες εξαιτίας της πολιτικής κρίσης.

«Τονίζω την επιτακτική και αναπόδραστη ανάγκη να συνεχίσουμε τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους άλλους διεθνείς χορηγούς «που εξασφαλίζουν την οικονομική υποστήριξη των ουκρανικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ποροσένκο.

«Πρέπει να περάσουμε από την απολύτως δικαιολογημένη στα χρόνια 2014-2015 στρατηγική της επιβίωσης, προς τη στρατηγική της επιτάχυνσης της ανάπτυξης», είπε.

Σχετικές ειδήσεις