ΚΟΣΜΟΣ

Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή του σεισμού στον Ισημερινό - Στους 350 οι νεκροί

Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή του σεισμού στον Ισημερινό - Στους 350 οι νεκροί

Αγωνιώδεις έρευνες είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένωνκάτω από τα ερείπια

Τους 350 έφθασαν οι νεκροί του σεισμού στον Ισημερινό, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας, ενώ παράλληλα 2.500 άτομα τραυματίστηκαν, από τη δόνηση που είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν κτήρια, να καταστραφούν δρόμοι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για τη διάσωση εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια. «Υπάρχουν σημάδια ζωής κάτω από τα χαλάσματα, κι αυτή είναι η προτεραιότητά μας» είπε ο Ραφαέλ Κορέα σε διάγγελμά του.

Από το Πορτοβιέχο, απ' όπου ανακοίνωσε τον νεώτερο απολογισμό, ο πρόεδρος Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει «δισεκατομμύρια δολάρια».

Στην κατεστραμμένη, παραλιακή πόλη Πεδερνάλες, οι επιζώντες πέρασαν τη νύχτα τους καθισμένοι σε πλαστικές καρέκλες ή σε στρώματα που είχαν ρίξει στο έδαφος, δίπλα στα ισοπεδωμένα σπίτια τους. Στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούσαν τους σκοτεινούς δρόμους ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να συνεχίσουν το έργο τους.

Σε μια γειτονιά, πυροσβέστες κατάφεραν να μπουν σε ένα εν μέρει γκρεμισμένο σπίτι, αναζητώντας τρία παιδιά και έναν άνδρα που έχουν παγιδευτεί μέσα. «Τα ξαδερφάκια μου είναι εκεί. Προηγουμένως ακούγαμε θορύβους, κραυγές. Πρέπει να τους βρούμε», είπε ένας 18χρονος την ώρα που οι πυροσβέστες έψαχναν στα συντρίμμια.

Την ίδια ώρα, ένα τρομακτικό βίντεο από τη στιγμή του καταστροφικού σεισμού είδε το φως της δημοσιότητας.

Περίπου 230 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση.

Σχεδόν 130 κρατούμενοι στις φυλακές Ελ Ροντέο του Πορτοβιέχο εκμεταλλεύτηκαν την καταστροφή και το χάος και δραπέτευσαν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι 35 από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί.

Σημειώνεται τέλος ότι έξι περιφέρειες παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τις περισσότερες ζημιές έχουν υποστεί οι παράκτιες περιοχές στην πλευρά του επίκεντρου του φονικού σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σχετικές ειδήσεις