ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση των αμάχων από τέσσερις πολιορκημένες πόλεις

Συρία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση των αμάχων από τέσσερις πολιορκημένες πόλεις

Η απομάκρυνση 250 Σύρων από δύο πόλεις που πολιορκούνται από δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, άρχισε σήμερα (20/4), όπως ανέφερε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα επέτρεψε επίσης να προχωρήσει η εκκένωση δύο πόλεων που είναι πολιορκημένες από Σύρους αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία.

To τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ το οποίο ανήκει στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχε μεταδώσει, εξάλλου, ότι επετεύχθη συμφωνία γι' αυτό.

Οι πόλεις στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, οι οποίες είναι αποκλεισμένες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, είναι η Ζαμπάντανι και η Μαντάγια. Οι πόλεις, δε, που είναι αποκλεισμένες από τους αντάρτες είναι η αλ Φούα και η Κεφράγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, πιστοί στην κυβέρνηση.

Ένα αυτοκίνητο της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου που εγκατέλειπε τη Μαντάγια και τη Ζαμπάντανι δέχθηκε πυρά από τους αντάρτες, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς, ανέφερε επίσης αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Ο λιβανέζικος τηλεοπτικός σταθμός αλ Μαγιαντίν μετέδωσε ακόμα ότι η αυτοκινητοπομπή της Ερυθράς Ημισελήνου δέχθηκε πυρά από τους αντάρτες.

Οι κάτοικοι της Μαντάγια και της Ζαμπάντανι θα μεταφερθούν στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Ιντλίμπ, όχι πέραν των συνόρων, στο έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα πάντως με τον ίδιο αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκε το Reuters.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε μια τοπική εκεχειρία στις τέσσερις πόλεις τον Σεπτέμβριο, παρότι η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε πλήρως.

Σχετικές ειδήσεις