ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική στιγμή: Ο Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα

Ιστορική στιγμή: Ο Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα

Περισσότερα από 70 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να γίνει ο πρώτος βορειοαμερικανός πρόεδρος που θα αποτίσει φόρο τιμής στα δεκάδες χιλιάδες θύματα της δυτικής ιαπωνικής πόλης, όπως αναφέρει η Nikkei Business Daily.

Σε αυτή την ιστορική στιγμή ο Ομπάμα θα συνοδεύεται από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, επισημαίνει η εφημερίδα, πιθανολογώντας ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 στα τέλη Μαΐου, επικαλούμενη ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945 και του Ναγκασάκι τρεις μέρες αργότερα, αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα στις ΗΠΑ ως «αναγκαίο κακό» που εμπόδισε μια πιο αιματηρή μάχη και επίσπευσε το τέλος του πολέμου στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια επίσκεψη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ εικάζεται ότι πρόκειται να αναμοχλεύσει παλιές έριδες και μνήμες, αλλά και να πυροδοτήσει ένα έντονο δημόσιο διάλογο ανάμεσα στους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού κόμματος που επιδιώκουν να τον διαδεχθούν στην εξουσία, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Σύμφωνα με τη Nikkei, ο Ομπάμα πιθανότατα θα προσπαθήσει να μην εμφανιστεί ιδιαίτερα απολογητικός, αλλά αναμένεται ότι θα περιοριστεί σε μια δημόσια έκκληση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Σχετικές ειδήσεις