ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ 2016: Άλλη μια «Σούπερ Τρίτη» για Τραμπ και Κλίντον

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ 2016: Άλλη μια «Σούπερ Τρίτη» για Τραμπ και Κλίντον

Χιλιάδες Αμερικανοί στο Ντέλαγουερ, το Μέριλαντ, το Ρόουντ Άιλαντ, την Πενσιλβάνια και το Κονέτικατ καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες που έχουν στηθεί για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πλαίσιο της νέας «Σούπερ Τρίτης»

Ενάμιση μήνα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προκριματικών, πέντε αμερικανικές Πολιτείες ψηφίζουν σήμερα Τρίτη (26/04) στο πλαίσιο των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Με τη Χίλαρι Κλίντον να ελπίζει ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει οριστικά ευρύ προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναχαιτίσει την επίθεση των Ρεπουμπλικάνων ανταγωνιστών του, χιλιάδες Αμερικανοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πρώην ΥΠΕΞ προηγείται στις δύο μεγαλύτερες Πολιτείες, την Πενσιλβάνια και το Μέριλαντ.

Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις πέντε Πολιτείες. Ωστόσο για εκείνον το σημαντικότερο δεν είναι απλώς να νικήσει: πρέπει να νικήσει έχοντας συγκεντρώσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Ο δισεκατομμυριούχος χρειάζεται το 58% των εκλεκτόρων που διακυβεύονται για να διασφαλίσει αδιαμφισβήτητα ότι έχει πάρει το χρίσμα (σήμερα διαθέτει 846 εκλέκτορες και πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 1.237 εκλεκτόρων).

Αποφασισμένοι να μην διχάσουν όσους αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Τραμπ, οι Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ ανακοίνωσαν την Κυριακή (24/04) τη σύναψη μιας συμφωνίας μη επιθετικής πολιτικής σε τρεις Πολιτείες που θα ψηφίσουν αργότερα, μεταξύ αυτών της Ιντιάνα (3η Μαΐου) όπου ο Κέισικ δεν θα πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία με στόχο να μην ψαλιδίσει τα ποσοστά του Τεντ Κρουζ.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Χίλαρι Κλίντον έχει συγκεντρώσει 1.452 εκλέκτορες (έναντι 1.199 του Μπέρνι Σάντερς), χωρίς να υπολογίζονται περίπου 500 που έχουν ταχθεί υπέρ της, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN. Η πλειοψηφία που απαιτείται ανέρχεται σε 2.383 εκλέκτορες.

«Εάν θέλουμε να κερδίσουμε το χρίσμα για την Χίλαρι άπαξ διά παντός, έχουμε ανάγκη από μια ευρεία νίκη αύριο» έγραψε τη Δευτέρα (25/04) ο Ρόμπι Μουκ, ο διευθυντής της προεκλογικής της εκστρατείας.

Ωστόσο ο Μπέρνι Σάντερς δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει εύκολα τα όπλα: «Σκοπεύω να κάνω ό,τι μπορώ, εάν δεν είμαι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος που θα επιλεγεί, ώστε να είμαι βέβαιος ότι ένας Ρεπουμπλικάνος δεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, όμως προς το παρόν θα πολεμήσω έως το συνέδριο της Φιλαδέλφειας και θα συγκεντρώσω όσους εκλέκτορες μπορώ», τόνισε ο ίδιος μιλώντας σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σχετικές ειδήσεις