ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Πρωτοποριακή έκθεση με... πλαστά έργα τέχνης!

Αργεντινή: Πρωτοποριακή έκθεση με... πλαστά έργα τέχνης!

Για να πραγματοποιηθεί η έκθεση, χρειάστηκε να δώσει ειδική άδεια ένας δικαστής ώστε να παραχωρηθούν προσωρινά τα κατασχεμένα «αποδεικτικά στοιχεία»

Σε μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τα πλαστά έργα τέχνης, περίπου 40 πίνακες ζωγραφικής, που υποτίθεται ότι ήταν έργα διάσημων λατινοαμερικανών ζωγράφων, παρουσιάζονται σε μια έκθεση στο Μπουένος Άιρες.

Στον χώρο της έκθεσης, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο του υπουργού Οικονομίας, δεν υπάρχουν συστήματα συναγερμού για να αποτρέψουν τους κλέφτες. Οι πίνακες φυλάσσονται όμως με ζήλο από υπαλλήλους της Ιντερπόλ, όχι επειδή έχουν καλλιτεχνική αξία αλλά επειδή αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία ενός εγκλήματος.

«Ορισμένα αντίγραφα είναι χονδροειδή, άλλα είναι καλά. Υπάρχουν επειδή υπάρχει και μια αγορά για να πουληθούν», εξήγησε ο Μάριο Ναράνχο, ο συντονιστής του τμήματος Πολιτιστικής Κληνορομιάς του υπουργείου Οικονομίας που είχε και την έμπνευση για τη διοργάνωση της πρωτοποριακής έκθεσης. «Το έγκλημα αυτό αποφέρει εκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ένα από τα επικερδέστερα παγκοσμίως, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών», πρόσθεσε.

Στην έκθεση υπάρχουν όμως και πίνακες που είναι σχεδόν τέλειοι και θα μπορούσαν να εξαπατήσουν ακόμη και έμπειρους συλλέκτες. Κάποια έργα παρουσίαζονται μόνο από την πίσω πλευρά τους, ώστε να μπορεί ο κόσμος να δει τα πλαστά πιστοποιητικά γνησιότητας που τα συνοδεύουν.

«Συνολικά, η εμπορική αξία των έργων αυτών υπολογίζεται γύρω στα 600.000 δολάρια», εξήγησε ο Ναράνχο.
Για να πραγματοποιηθεί η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου, χρειάστηκε να δώσει ειδική άδεια ένας δικαστής ώστε να παραχωρηθούν προσωρινά τα κατασχεμένα «αποδεικτικά στοιχεία».

Στη συνέχεια οι πίνακες θα επιστραφούν στο Δικαστικό Μέγαρο όπου θα παραμείνουν μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και μετά θα καταστραφούν.

Σχετικές ειδήσεις