ΚΟΣΜΟΣ

Το Πάσχα σε όλο τον πλανήτη: Εκδηλώσεις, παραδόσεις και έθιμα (photos)

Το Πάσχα σε όλο τον πλανήτη: Εκδηλώσεις, παραδόσεις και έθιμα (photos)

Tο Πάσχα έχει συνδεθεί με πολλά παραδοσιακά έθιμα ανά τον κόσμο - Mπουγελώματα, κάψιμο του Ιούδα, μάγισσες, αρνιά από ζάχαρη, σε κάθε χώρα το γιορτάζουν διαφορετικά

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Η πιο λαμπρή γιορτή του Χριστιανισμού γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων.

Γιορτές σε όλο τον κόσμο φέρνουν μια ποικιλία παραδόσεων τόσο διαφορετικών όσο και οι χώρες που τις γιορτάζουν. Σε κάθε πόλη και χωριό το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και τα παιδιά έχουν την τιμητική τους.

Στη χώρα μας, τα έθιμα είναι γνωστά μετά από τη σαρακοστιανή νηστεία, τιμώμενος μεζές είναι το σουβλιστό αρνί, με την οικογένεια συγκεντρωμένη γύρω από το γιορτινό τραπέζι, να τσουγκρίζει τα κόκκινα αυγά.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές παραδόσεις ανά τον κόσμο

Λατινική Αμερική

ju

Σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατασκευάζεται ένα ομοίωμα του μαθητή που πρόδωσε τον Ιησού, το οποίο στη συνέχεια καίγεται με φωτιά ή πυροτεχνήματα. Αν και δεν αποτελεί επίσημο κομμάτι του πασχαλινού λειτουργικού, το έθιμο αυτό αποτελεί μέρος της αναπαράστασης της ιστορίας των Παθών.

Φλωρεντία

sco

Στη Φλωρεντία το μοναδικό έθιμο του «Scoppio del Carro», κατά το οποίο ανατινάσσεται μια άμαξα, κατά τη διάρκεια του ακούσματος του ύμνου Gloria προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα.

Όταν η άμαξα φτάνει μπροστά στο Duomo της Φλωρεντίας, ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού (Colombina), η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα, η οποία είναι γεμάτη πυροτεχνήματα. Μόλις η ρουκέτα αγγίζει το αμάξι, τα πυροτεχνήματα ανάβουν και η πλατεία πλημμυρίζει με φως, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Σκανδιναβία

ea

Τα παιδιά «ζωντανεύουν» τη μάγισσα του Πάσχα, ντύνονται με παλιά ρούχα και κουρέλια και κρατάνε σκουπόξυλα. Όπως στο Halloween, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ζητούν κέρασμα, δίνοντας ως αντάλλαγμα διακοσμημένα κλαδιά με μπουμπούκια.

Βρετανία και ΗΠΑ

eg

Την Κυριακή του Πάσχα, στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές από τις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, ρίχνουν βαμμένα αυγά από τους λόφους, ενώ σε πολλές γειτονιές διοργανώνεται κάτι σαν «κυνήγι θησαυρού» με Πασχαλινά αυγά και όποιο παιδί βρει τα περισσότερα κερδίζει. Στις ΗΠΑ, το έθιμο αυτό πραγματοποιείται συχνά σε επίπεδο έδαφος, με το σπρώξιμο των αυγών με ένα κουτάλι.

Πολωνία

po

Στην Πολωνία, το έθιμο επιτάσσει... αρνί! Πρόκειται για ένα αρνί από ζάχαρη, το οποίο τοποθετείται στη μέση του εορταστικού τραπεζιού, από το οποίο απουσιάζουν εντελώς τα ζεστά γεύματα. Αντ' αυτών υπάρχουν βαμμένα αυγά, ψωμιά, κέικ και διάφορων ειδών αλλαντικά.

Αυστραλία

bi

Το πασχαλινό λαγουδάκι είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο του Πάσχα, προερχόμενο από την Αμερική. Στην Αυστραλία όμως προτιμούν το τοπικό μαρσιποφόρο, το Bilby. Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαγός έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις σοδειές και την βλάστηση της ηπείρου.

Ελβετία

sw

Στην Ελβετία, τα χωριά μετατρέπουν τις πηγές σε πασχαλινές κρήνες, χρησιμοποιώντας χαρτί, λουλούδια και βαμμένα αυγά για την διακόσμηση. Η παράδοση γίνεται για να τιμήσουν το σύμβολο του νερού και την σημασία του στις ξηρές περιοχές των Άλπεων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από εκδηλώσεις, παραδόσεις και έθιμα στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

Πηγή φωτογραφιών: telegraph, theguardian

Σχετικές ειδήσεις