ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ - Κέρι για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ - Κέρι για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι τη Δευτέρα του Πάσχα κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο υπουργοί προέτρεψαν τις αντιμαχόμενες δυνάμεις στον συριακό πόλεμο να επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας, γνωστοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ κι ότι οι Λαβρόφ και Κέρι συμφώνησαν επίσης στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν η Μόσχα και η Ουάσιγκτον ως μέλη της Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την κρίση στην Ουκρανία και την ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ και τη Ρωσία να καταβάλουν προσπάθειες για να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός κι ενώ οι εχθροπραξίες έχουν αναζωπυρωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα εξέδωσε μια ανακοίνωση σήμερα αφού συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι και τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Ζουμπέιρ στη Γενεύη και προτού ταξιδέψει για τη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην πολιτική διαδικασία εκτός και αν δούμε επειγόντως απτά οφέλη στο πεδίο για τον συριακό λαό» τονίζεται.

Σχετικές ειδήσεις