ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» από Κομισιόν: Υψηλά πρόστιμα σε χώρες που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες

«Βόμβα» από Κομισιόν: Υψηλά πρόστιμα σε χώρες που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες

Μεγάλα πρόστιμα αναμένεται να επιβληθούν, όπως αποφάσισε η Κομισιόν, σε χώρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στην καταπολέμηση του προσφυγικού ζητήματος, αρνούμενες να δεχτούν και να εγκαταστήσουν πρόσφυγες εντός των συνόρων τους.

Η Κομισιόν αναμένεται να επιβάλει πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά «κεφάλι»σε όσες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα, ειδικότερα στις χώρες του Βίσεγκραντ, που έχουν φράξει την Βαλκανική οδό.

«Η τιμωρητική ρήτρα είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της προτεινόμενης αναθεώρησης του λεγόμενου κανονισμού ασύλου του Δουβλίνου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times για το θέμα που αναμένεται να αποκαλυφθεί από ανώτατους αξιωματούχους την Τετάρτη (4/5).

Με την επιβολή προστίμου οι Βρυξέλλες θέλουν να διασώσουν ότι μπορούν από το σύστημα ασύλου που στην ουσία τους τελευταίους μήνες έχει καταπατηθεί από πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έθεσε σε κίνδυνο την συνοχή της Συνθήκης Σένγκεν.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, τις τελευταίες εβδομάδες οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί λόγω αυστηρότερων ελέγχων μέσω των δυτικών Βαλκανίων αλλά και της συμφωνίας με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα ελληνικά νησιά.

Η Κομισιόν επιθυμεί –και όσο το πρόβλημα παραμένει ενεργό- να αρχίζουν να μετατοπίζονται τα βάρη που σηκώνουν κάποιες χώρες μονομερώς (εννοώντας την Ελλάδα), με μεταφορά προσφύγων σε όλη την Ευρώπη.

Ανοικτό παραμένει ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν, η ρήτρα προστίμου των 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα, καθώς αυτό ίσως αλλάξει μετά από διαβουλεύσεις, χωρίς να τονίζεται αν αυτή μειωθεί ή αυξηθεί.

«Το μέγεθος της συνεισφοράς μπορεί να αλλάξει, αλλά η ιδέα είναι πως θέλουν να το κάνουν να φανεί σαν κύρωση», τονίζουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι.

Σχετικές ειδήσεις