ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κέρι προειδοποιεί τον Άσαντ για τις «συνέπειες» αν δεν συμμορφωθεί με την εκεχειρία

Ο Κέρι προειδοποιεί τον Άσαντ για τις «συνέπειες» αν δεν συμμορφωθεί με την εκεχειρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Τρίτη του Πάσχα (3/5) ότι πιστεύει πως μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί ακόμη στη Συρία, παρά την κλιμάκωση της βίας και προειδοποίησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ για τις «συνέπειες» αν δεν συμμορφωθεί με αυτήν.

«Η γραμμή που προσπαθούν τώρα να τραβήξουν θα μπορούσε να απαγορεύσει οποιοδήποτε είδος εισβολής στο Χαλέπι, δεν θα επιτρέψει την πτώση του Χαλεπίου», δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους, την επομένη των συναντήσεων του στη Γενεύη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για τις «συνέπειες» που θα υπάρξουν αν το καθεστώς του δεν συμμορφωθεί με τη νέα εκεχειρία που τελεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας και αφορά κυρίως την πόλη του Χαλεπίου.

«Αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί με αυτήν, θα υπάρξουν σαφώς συνέπειες και μια από αυτές μπορεί να είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της εκεχειρίας στη Συρία και στη συνέχεια η επιστροφή στον πόλεμο», είπε ο Κέρι μιλώντας στους δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία το θέλει αυτό. Δεν πιστεύω ότι το (καθεστώς) Άσαντ μπορεί να επωφεληθεί από αυτό», πρόσθεσε ο Κέρι που επέστρεψε από τη Γενεύη όπου είχε συναντήσεις χθες σε μια προσπάθεια διάσωσης της εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Χωρίς να γίνει πιο ακριβής, ο Κέρι έκανε λόγο και για «άλλες συνέπειες στις συνομιλίες, αλλά το μέλλον θα το καθορίσει αυτό».

Ο Τζον Κέρι είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της διεθνούς διπλωματικής και πολιτικής ενδοσυριακής διαδικασίας για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα. Ωστόσο πριν από λίγους μήνες ανέφερε ότι υπάρχει ένα "σχέδιο Β", χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, στην περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει.

«Προς το παρόν δουλεύουμε σκληρά προσπαθώντας να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για την προστασία της ακεραιότητας του Χαλεπίου», δήλωσε ο Κέρι, με αφορμή την εκεχειρία που εξετάζουν ΗΠΑ και Ρωσία, οι δύο μεγάλες δυνάμεις με βαρύνοντα λόγο στη συριακή σύγκρουση.

Η Μόσχα δήλωσε χθες (3/5) ότι ελπίζει πως θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός «μέσα στις επόμενες ώρες» στο Χαλέπι, τη μεγάλη πόλη της βόρειας Συρίας.

Νέες μάχες την Τρίτη του Πάσχα, αλλά και βομβαρδισμοί από αντάρτες περιοχών του Χαλεπίου που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 16 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο απολογισμός του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει 19 νεκρούς και 80 τραυματίες, καθώς βομβαρδίστηκαν ακόμη μια φορά ιατρικές εγκαταστάσεις.

Σχετικές ειδήσεις