ΚΟΣΜΟΣ

Εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν

Εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν

Την εξάμηνη παράταση των «αναλογικών ελέγχων» στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν και συγκεκριμένα στα σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει μάλιστα ότι οι χώρες αυτές έχουν θεσπίσει συνοριακούς ελέγχους για να αντιμετωπίσουν την απειλή στη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που μπορεί να προκύψουν από τις δευτερογενείς μετακινήσεις παράτυπων μεταναστών, ενώ καθιστά σαφές πως η πρότασή της βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Παράλληλα, τονίζει ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν κατάλληλα όλες οι «ελλείψεις» που είχαν εντοπιστεί μέσα στο «περιορισμένο διάστημα των τριών μηνών».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές κατέβαλλαν «τεράστιες προσπάθειες» και έχει σημειωθεί «πραγματική πρόοδος».

Προσέθεσε, δε, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων μέσα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον Ολλανδό Επίτροπο, κρίθηκε αναγκαία η διατήρηση των ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

Ο Φ. Τίμερμανς τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή της Ζώνης Σένγκεν σε πλήρη κανονικότητα έως το Νοέμβριο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν προτείνεται να επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν της Ελλάδας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού.

Η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της ΕΕ πριν από τις 12 Μαΐου.

Παρόλα αυτά, αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αναστάτωση προκλήθηκε από την «ενημέρωση» Ελληνίδας δημοσιογράφου η οποία βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Παρισιού όπου πληροφορήθηκε ότι η Γαλλία έχει ήδη θέσει την Ελλάδα εκτός Σένγκεν…

«Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής έχουν αφεθεί μόνα τους»

Στο μεταξύ, «ο λόγος για τους οποίους η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από το Δουβλίνο, ήταν ότι για χρόνια ζητούσαν από τα άλλα κράτη-μέλη να δείξουν αλληλεγγύη σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, αλλά η μόνη απάντηση που έπαιρναν ήταν το Δουβλίνο», δήλωσε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής έχουν αφεθεί μόνα τους να διαχειριστούν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει κατανομή του βάρους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως αν για οποιαδήποτε λόγο ένα κράτος-μέλος δεν επιθυμεί να δεχθεί το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που του αναλογεί, η Επιτροπή προτείνει να προβλέπεται η δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά τη χώρα που θα αναλάβει να δεχθεί τους εν λόγω πρόσφυγες.

Ο Φ. Τίμερμανς τη χαρακτήρισε μάλιστα πράξη «οικονομικής αλληλεγγύης» για τη φροντίδα των προσφύγων, σημειώνοντας πως το ποσό που θα διατίθεται θα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα άμεσα έξοδα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα, όπως είναι η παιδεία, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.

Το ποσό αυτό θα ανέρχεται στις 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που αρνείται να υποδεχθεί και θα προορίζεται για το κράτος-μέλος που θα αναλαμβάνει το αίτημα ασύλου του.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες αντιδράσεις από συγκεκριμένα κράτη-μέλη, ο Φ. Τίμερμανς παραδέχτηκε πως η πρόταση της Επιτροπής «δεν θα αρέσει σε όλους», ωστόσο τόνισε πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να «διορθωθεί».

«Αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα τότε δεν θα υπάρξει και αλλού. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη α λα καρτ. Δεν μπορείς να επιλέγεις πότε είσαι μέλος αυτής της Ένωσης και πότε όχι», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να δεχθεί "πλήγμα" εάν δεν βρούμε μια λύση από κοινού».

Απαντώντας δε στην κριτική ότι με την πρόταση της Επιτροπής η ευθύνη της εξέτασης του ασύλου σε περιόδους μη κρίσης παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής, ανέφερε πως η Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να βρει μια λύση που θα μπορεί να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

«Την τράπουλα τη μοιράζουν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και με τα χαρτιά που έχουμε πρέπει να παίξουμε. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε έτσι ώστε να μην αφήνονται μόνα τους τα κράτη-μέλη σε περιόδους κρίσης», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις