ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Συμφωνία Ουάσινγκτον-Μόσχας για εκεχειρία και στο Χαλέπι – Δεκάδες νεκροί

Συρία: Συμφωνία Ουάσινγκτον-Μόσχας για εκεχειρία και στο Χαλέπι – Δεκάδες νεκροί

Συμφωνία για την επέκταση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία και στην πόλη του Χαλεπιού (όπου καταγράφονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους αντάρτες) σύνηψαν ΗΠΑ και Ρωσία – «Οι ΗΠΑ ήθελαν να συμπεριλάβουν την αλ-Κάιντα στην εκεχειρία» - Δεκάδες νεκροί στο Χαλέπι.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εκεχειρία αυτή «τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 00:01 (τοπική ώρα) στην επαρχία του Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπιού», ενώ «είδαμε μια γενική μείωση της βίας σε αυτές τις περιοχές, παρότι υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο περί συνέχισης των μαχών σε ορισμένες τοποθεσίες».

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα διαπραγματεύονταν από την αρχή της εβδομάδας την επέκταση της συμφωνίας διακοπής των εχθροπραξιών στη Συρία που τέθηκε σε εφαρμογή την 27η Φεβρουαρίου, αλλά κατέρρευσε στα τέλη του Απριλίου στο Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας στον βορρά που παραμένει κομμένη στα δύο.

Τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι –οι κυβερνήσεις των οποίων υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία– εμφανίζονταν όλο και περισσότερο βέβαιοι τις τελευταίες ημέρες ότι η συμφωνία θα ανανεωνόταν.

«Στο πλαίσιο των επειγουσών προσπαθειών μας για να αποκλιμακωθεί η βία στη Συρία και να επαναβεβαιωθεί η παύση των εχθροπραξιών σε όλη τη (συριακή) επικράτεια, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνήψαν χθες μια συμφωνία για την επέκταση αυτής της προσπάθειας στην επαρχία του Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπιού και των περιχώρων της», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Για να διασφαλιστεί ότι «αυτό θα γίνει με διαρκή τρόπο, συντονιζόμαστε στενά με τη Ρωσία για (...) την επιτήρηση αυτής της ανανεωθείσας κατάπαυσης του πυρός», καταλήγει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ ήθελαν να συμπεριλάβουν την αλ-Κάιντα στην εκεχειρία της Συρίας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήθελε να συμπεριληφθούν θέσεις του Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) στην εκεχειρία του Χαλεπιού, όμως αυτό απορρίφθηκε ως απαράδεκτο.

«Αυτό μας οδηγεί να σκεφτόμαστε ότι... κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τους Αμερικάνους για να σταματήσει το Μέτωπο Υποστήριξης να στοχοθετείται από (αεροπορικές) επιδρομές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκρινε ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να αρχίσουν χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, δεδομένου ότι δυνάμεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας συνεχίζουν να δρουν στη συριακή επικράτεια.

Επιπλέον, ο Λαβρόφ, αφού προέβλεψε ότι μια σύνοδος σε επίπεδο υπουργών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ) ενδέχεται να συγκληθεί τις επόμενες εβδομάδες, σημείωσε πως χρειάζεται να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να υπάρξει εκεχειρία στο Χαλέπι της Συρίας, ξεκαθαρίζοντας πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας στον βαθμό που η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

«Ο Άσαντ δεν είναι σύμμαχος για εμάς. Ναι, τον υποστηρίζουμε στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και στην προάσπιση του συριακού κράτους», υπογράμμισε ο Λαβρόφ στο RIA, για να καταλήξει: «Αλλά δεν είναι σύμμαχος με την έννοια που η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ».

Δεκάδες νεκροί στο Χαλέπι

Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ολοήμερης μάχης ανάμεσα σε Σύρους αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις στο δυτικό Χαλέπι, η οποία συνεχιζόταν κατά περιόδους σήμερα Τετάρτη (4/5), ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγές μαχητών και από τις δύο πλευρές.

Οι μαχητές έδωσαν πάντως αντικρουόμενες εκδοχές για το αποτέλεσμα της μάχης που άρχισε νωρίς την Τρίτη μέσα και γύρω από την περιοχή Τζαμιγιάτ αλ-Ζαχράα στο δυτικό Χαλέπι. Ένας αντάρτης δήλωσε πως οι αντάρτες κατάφεραν να πάρουν κάποιο έδαφος από την κυβερνητική πλευρά, ενώ ο στρατός είπε ότι η επίθεση απωθήθηκε.

Οι μάχες απείλησαν τις αμυντικές γραμμές του στρατού γύρω από τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές του δυτικού Χαλεπιού.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές, σε μια μάχη την οποία χαρακτήρισε ως τη σφοδρότερη στην περιοχή εδώ και έναν χρόνο. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από τους συμμάχους τους της Χεζμπολάχ του Λιβάνου», ανέφερε.

Μαχητής των ανταρτών ανέφερε, την πλευρά του, πως περίπου 40 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν, ενώ οι απώλειες στους αντάρτες φθάνουν τους 10 νεκρούς. Η στρατιωτική πηγή αρνήθηκε ότι ο στρατός υπέστη βαριές απώλειες στις τάξεις του, ωστόσο τόνισε πως δεκάδες άμαχοι και πολλοί αντάρτες σκοτώθηκαν.

Ο αντάρτης και ένας δεύτερος μαχητής της αντιπολίτευσης υποστήριξε πως οι αντάρτες κάποια στιγμή κατέλαβαν μια στρατηγική θέση γνωστή ως Family House, αλλά αργότερα έχασαν τον έλεγχό της όταν η κυβερνητική πλευρά έφερε ενισχύσεις.

Στο μεταξύ, περιοχές ανατολικά της Δαμασκού οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών αποτέλεσαν σήμερα στόχο αεροπορικών επιδρομών, μετά την εκπνοή μιας συμφωνίας που αποσκοπούσε στον τερματισμό των εχθροπραξιών, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διασώστες.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης πως διεξάγονται μάχες ανάμεσα σε ομάδες ανταρτών και τις κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή που επλήγη από τις αεροπορικές επιδρομές, στην πόλη Ντέιρ αλ-Ασάφιρ στην ανατολική Γούτα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η προσωρινή εκεχειρία στην οποία συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε παραταθεί μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα της 3ης Μαΐου.

Οι διασώστες της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας σε ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές της υπαίθρου της Δαμασκού ανέφεραν πως η περιοχή τέθηκε στο στόχαστρο 21 αεροπορικών επιδρομών και ταυτόχρονα πυρών όλμων. «Δεν υπάρχουν τραυματισμοί», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικές ειδήσεις