ΚΟΣΜΟΣ

Με τρεις νέες μεραρχίες απαντά η Ρωσία στο ΝΑΤΟ

Με τρεις νέες μεραρχίες απαντά η Ρωσία στο ΝΑΤΟ

«Ως το τέλος της χρονιάς θα έχουν σχηματιστεί δύο νέες μεραρχίες στον δυτικό στρατιωτικό τομέα ευθύνης και άλλη μια στον νότιο στρατιωτικό τομέα ευθύνης»

Προκειμένου να αντιμετωπίσει «την ενίσχυση των δυνάμεων του NATO» που έχουν αναπτυχθεί στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, η Ρωσία δημιουργεί τρεις νέες μεραρχίες των ένοπλων δυνάμεων στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της, όπως ανακοίνωσε την Τετάστη (04/05) ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

«Το υπουργείο Άμυνας έλαβε μια σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση των ενισχύσεων των δυνάμεων του NATO κοντά στα ρωσικά σύνορα», δήλωσε ο Σόιγκου.

«Ως το τέλος της χρονιάς θα έχουν σχηματιστεί δύο νέες μεραρχίες στον δυτικό στρατιωτικό τομέα ευθύνης και άλλη μια στον νότιο στρατιωτικό τομέα ευθύνης», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ αντέδρασε κρίνοντας ότι αυτές οι ανακοινώσεις «εντάσσονται σε ένα σχέδιο το οποίο παρατηρούμε εδώ και πολλά χρόνια».

«Από το 2000, οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν τριπλασιαστεί. Είδαμε να αναπτύσσεται περισσότερος προηγμένος εξοπλισμός και να διεξάγονται περισσότερα γυμνάσια» των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο μιας τελετής στο αρχηγείο του NATO στο Βέλγιο.

«Αλλά πάνω απ' όλα έχουμε γίνει μάρτυρες της βούλησης της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ στην Ευρώπη εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους, της Ουκρανίας, με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» την άνοιξη του 2014, συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό είναι στο οποίο αντιδράσαμε» ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία του NATO κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, επέμεινε.

Από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν παύουν να εντείνονται. Τα επεισόδια πολλαπλασιάστηκαν πρόσφατα στη Βαλτική θάλασσα, όπου αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας -σύμφωνα με τις καταγγελίες των ΗΠΑ- παρενόχλησαν πλοία και αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σχετικές ειδήσεις