ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Πέθανε ο γλύπτης του ρεβόλβερ με την κάννη δεμένη κόμπο

Σουηδία: Πέθανε ο γλύπτης του ρεβόλβερ με την κάννη δεμένη κόμπο

Ο Ρόιτερσβαρντ συνέλαβε την ιδέα ενός Colt Magnum 357 με την κάννη δεμένη κόμπο ως σύμβολο της ειρήνης έπειτα από τη δολοφονία στη Νέα Υόρκη του φίλου του Τζον Λένον

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο σουηδός καλλιτέχνης Καρλ Φρέντρικ Ρόιτερσβαρντ, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει το γλυπτό με το ρεβόλβερ με την κάννη δεμένη κόμπο που εκτίθεται μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο καλλιτέχνης, που είχε καθηλωθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο που έπαθε το 1989, απεβίωσε την Τρίτη (03/05), δήλωσε ο Κγιέλ Θόρεσον, διευθυντής πολιτιστικών υποθέσεων της πόλης, το μουσείο της οποίας φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση των έργων του.

Ο Ρόιτερσβαρντ συνέλαβε την ιδέα ενός Colt Magnum 357 με την κάννη δεμένη κόμπο ως σύμβολο της ειρήνης έπειτα από τη δολοφονία στη Νέα Υόρκη του φίλου του Τζον Λένον, πρώην μέλους των Beatles, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1980 από τον Μαρκ Τσάπμαν.

Το Λουξεμβούργο, που είχε αποκτήσει μία από τις πρώτες εκδοχές του γλυπτού, το δώρισε το 1988 στα Ηνωμένα Έθνη.

Άλλες εκδοχές του έργου, που τιτλοφορείται «Όχι στη βία», εκτίθενται επίσης στη Στοκχόλμη, στο Λος Άντζελες και στη Λωζάννη, όπου ο καλλιτέχνης είχε ζήσει πολλά χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις