ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 50 ομαδικοί τάφοι του ISIS ανακαλύφθηκαν στο Ιράκ (Vid)

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 50 ομαδικοί τάφοι του ISIS ανακαλύφθηκαν στο Ιράκ (Vid)

Σοκαρισμένη από τις μακάβριες ανακαλύψεις, η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, σε ανακοίνωση της αποκάλυψε στη διεθνή κοινότητα ότι περισσότεροι από 50 ομαδικοί τάφοι έχουν βρεθεί σε περιοχές της χώρας, που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ο επικεφαλής της αποστολής Ζαν Κούμπις ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι μαζικοί τάφοι αποτελούν «απόδειξη των ειδεχθών εγκλημάτων» που έχει διαπράξει ο ISIS.

Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, όταν τα εδάφη ανακαταλήφθηκαν από τον στρατό του Ιράκ.

Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο, τάφοι βρέθηκαν στην πόλη του Ραμάντι, εκ των οποίων ο καθένας περιείχε λείψανα τουλάχιστον 40 ανθρώπων.

Ο Κούμπις δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει «να λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί η λογοδοσία» των δολοφόνων του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε για πρώτη φορά τμήματα του Ραμάντι από τον ISIS τον Δεκέμβριο του 2015, τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή του ISIS από το Μάιο του ίδιου έτους.

Τα ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους κοντά στο Σινιάρ στο βόρειο Ιράκ, κοντά στο Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ και στο Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ.

Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται ιρακινοί στρατιώτες, αλλά και γυναίκες και άντρες από τη μειονότητα των Γιαζίντι.

Μαζικοί τάφοι έχουν βρεθεί επίσης σε περιοχές της Συρίας, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις συνεχιζόμενες δολοφονίες, απαγωγές, βιασμούς και βασανιστήρια Ιρακινών από τον ISIS, τα οποία συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου ακόμη και γενοκτονία», επισήμανε ο Ζαν Κούμπις.

Source: BBC.com

Σχετικές ειδήσεις