ΚΟΣΜΟΣ

Πού περιμένουν οι επιστήμονες σεισμό έντασης 8 Ρίχτερ (Pics & Vid)

Πού περιμένουν οι επιστήμονες σεισμό έντασης 8 Ρίχτερ (Pics & Vid)

Κώδωνα κινδύνου κρούει κορυφαίος γεωλόγος αναφερόμενος στη σεισμική επικινδυνότητα του «Ρήγματος του Αγίου Ανδρέα». «Είναι γεμάτο, οπλισμένο κι έτοιμο να εκραγεί» δήλωσε, παρομοιάζοντας το Ρήγμα με πιστόλι έτοιμο να σκορπίσει το θάνατο.

Η ηχηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους της νότιας Καλιφόρνιας ακολουθεί μόλις λίγους μήνες μετά την απόφαση του Δημάρχου του Λος Άντζελες, Έρικ Γκαρτσέτι, να προωθήσει νομοθετικό διάταγμα που επιβάλλει την στατική ενίσχυση των πιο ευάλωτων κτηρίων της πόλης το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντέξουν έναν πολύ ισχυρό σεισμό.

san andreas fault 26

Η προειδοποίηση ήρθε από τον σεισμολόγο Τόμας Τζόρνταν, διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Νότιας Καλιφόρνιας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε γεωλογικό συνέδριο στο Λονγκ Μπιτς. «Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι γεμάτο, οπλισμένο κι έτοιμο να εκραγεί. Οι άκρες του ρήγματος είναι ‘κλειδωμένες’ σφιχτά μεταξύ τους και η κατάσταση εκεί θα μπορούσε να προκαλέσει το ξέσπασμα έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Καλιφόρνια», επισήμανε χαρακτηριστικά ενώπιον του ακροατηρίου, αποτελούμενου κυρίως από συναδέλφους του σεισμολόγους.

Εντωμεταξύ, το Σεισμολογικό Κέντρο δημοσίευσε πρόσφατα ένα ανησυχητικό γράφημα που προσομοιώνει την πιθανή μετακίνηση των τεκτονικών πλακών με ένταση που αγγίζει τα 8 ρίχτερ.

san andreas fault earthquake

Αν και η πρόβλεψη των σεισμών παραμένει μια σχετικά «αβέβαιη» επιστήμη, ωστόσο κυριαρχεί έντονη ανησυχία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ότι το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά σε μια νέα σημαντική σεισμική δραστηριότητα, συνυπολογίζοντας το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον τελευταίο σεισμό στην περιοχή, όταν το νότιο τμήμα του Ρήγματος χτυπήθηκε το 1857 από 7,9 ρίχτερ.

Από τότε οι τεκτονικές πλάκες που συναντώνται στο Ρήγμα βρίσκονται σε συνεχή κίνηση με ρυθμό περίπου 5 εκατοστών ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι σε περισσότερα 159 χρόνια έχει υπάρξει μια μετατόπιση της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού Ωκεανού σχεδόν 8 μέτρων σε βορειοδυτική κατεύθυνση προς την αμερικανική ηπειρωτική πλάκα. Κάθε επιπλέον εκατοστό δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στα βράχια κάτω από την επιφάνεια της γης.

Δείτε στην παραπάνω gallery του Newsbomb φωτογραφίες από τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη από το 1900.

Σχετικές ειδήσεις