ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακινητών - Κρατούσαν όμηρους μετανάστες

Ιταλία: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακινητών - Κρατούσαν όμηρους μετανάστες

Επτά άτομα, με την κατηγορία ότι είχαν συστήσει ένα κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, το οποίο, μάλιστα, κρατούσε ομήρους Σομαλούς μετανάστες που έφταναν δια θαλάσσης στις ακτές της Ιταλίας, έως ότου οι οικογένειες τους πληρώσουν για να συνεχίσουν την πορεία τους προς τον ευρωπαϊκό Βορρά, συνέλαβαν οι αρχές της χώρας.

Δικαστήριο της Κατάνης, στην ανατολική Σικελία, διέταξε να προφυλακιστούν 13 άτομα για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα, αλλά η αστυνομία συνέλαβε μόλις επτά από τους υπόπτους, καθώς τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος πιστεύεται ότι ζουν στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που αποκαλείται «Somalia Express» η αστυνομία έκανε επιδρομές σε εννέα διαμερίσματα μέσα και γύρω από την πόλη, τα οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης για να κρατούν τους Σομαλούς μετανάστες, αξιώνοντας χρήματα για την απελευθέρωση τους. Τριανταεπτά Σομαλοί απελευθερώθηκαν από τα διαμερίσματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης όταν και έγιναν οι συλλήψεις. Ανάμεσα στους μετανάστες ήταν και τρεις ανήλικοι, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Οι οικογένειες χρησιμοποιούσαν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, ένα άτυπο σύστημα πληρωμών που αποκαλείται χαουάλα (hawala), και βασίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις, για να πληρώνουν τους διακινητές, προκειμένου να τους παραλάβουν από κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Σικελία και τη γειτονική Καλαβρία, στο νότιο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Όπως ανέφερε η αστυνομία, τα χρήματα που καταβάλλονταν χρησιμοποιούνταν για την αγορά εισιτηρίων λεωφορείων και τρένων προκειμένου να φθάσουν οι μετανάστες στον τελικό τους προορισμό, βορειότερα στην Ευρώπη ή εντός Ιταλίας, καθώς και για τη χορήγηση πλαστών εγγράφων που τους επέτρεπαν να κινούνται ελεύθερα.

«Αυτά τα οργανωμένα δίκτυα θα συνεχίσουν να μεγεθύνονται. Δεν είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κατάνης, Μαρτσέλο Κάρντονα, μετά τις συλλήψεις. Σημειώνεται ότι οι αρχές της Κατάνης εξάρθρωσαν παρόμοια οργάνωση το 2014, η οποία εστίαζε στην διακίνηση μεταναστών από την Ερυθραία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι έως την 10η Μαΐου, 31.250 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία με βάρκες και πλοιάρια, αριθμός μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του περασμένου έτος, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας. Φέτος περίπου 2.500 Σομαλοί έχουν φτάσει στην Ιταλία, ενώ το 2015 συνολικά είχαν φτάσει 12.176.

Σχετικές ειδήσεις