ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδή δημοσιογράφος σε «καθεστώς προστασίας» επειδή επέκρινε τον Ερντογάν

Ολλανδή δημοσιογράφος σε «καθεστώς προστασίας» επειδή επέκρινε τον Ερντογάν

Η δημοσιογράφος, στην οποία είχε επιβληθεί επί 17 ημέρες απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία, πήρε στην αρχή της εβδομάδας την άδεια να επιστρέψει στην Ολλανδία

Μια τουρκικής καταγωγής ολλανδή δημοσιογράφος, η οποία επέστρεψε στην Ολλανδία αφού συνελήφθη στις 23 Απριλίου στην Τουρκία επειδή είχε επικρίνει τον πρόεδρο Ερντογάν, θα διαμείνει για την ασφάλειά της σε τοποθεσία που θα κρατηθεί μυστική, όπως δήλωσε η ίδια.

«Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να με αναγνωρίζουν, να με βρίζουν, να με απειλούν», δήλωσε η Εμπρού Ουμάρ στην εφημερίδα De Telegraaf, έπειτα από συνομιλία που είχε με την εισαγγελία του Άμστερνταμ και τον Εθνικό Συντονιστή για την Τρομοκρατική Απειλή και την Ασφάλεια (NCTV).

Γνωστή άθεη και φεμινίστρια, είχε συλληφθεί τη νύκτα της 23ης προς την 24η Απριλίου στο σπίτι της στο Κουσάντασι, με την κατηγορία ότι προσέβαλε μ' ένα μήνυμά της στο Twitter τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Διαβεβαιώνει πως έκτοτε δέχεται απειλές από ορισμένα μέλη της τουρκο-ολλανδικής κοινότητας.

Η δημοσιογράφος, στην οποία είχε επιβληθεί επί 17 ημέρες απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία, πήρε στην αρχή της εβδομάδας την άδεια να επιστρέψει στην Ολλανδία.

«Δεν μπορώ να πω τίποτε για την τοποθεσία όπου θα διαμένω τις επόμενες ημέρες. Πηγαίνω σε μια μυστική διεύθυνση», δήλωσε η 45χρονη δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιστρέψει προς τον παρόν στην Τουρκία, όπου «δεν είναι πλέον ασφαλής», ούτε στην κατοικία της στο Άμστερνταμ, στην οποία έγινε διάρρηξη λίγο μετά τη σύλληψή της και η οποία σήμερα ενοικιάζεται.

Στο εξής η δημοσιογράφος θα πρέπει να ενημερώνει τις αρχές για τις δημόσιες εμφανίσεις της: «μένει να καθοριστεί πώς θα προστατεύομαι και σε ποιο βαθμό. Θέλω κυρίως να επιστρέψω στην προηγούμενη ζωή μου και οι τύποι αυτοί να σταματήσουν να με απειλούν».

Η Ουμάρ παρέμεινε 16 ώρες υπό κράτηση στην Τουρκία και κατήγγειλε πως η κατηγορία εναντίον της ήταν «γελοία», ενώ χαρακτήρισε το μήνυμά της στο Twitter «σαρκασμό που απευθυνόταν στους Τουρκο-ολλανδούς οι οποίοι εκτιμούν πολύ τον Ερντογάν».

Η Εμπρού Ουμάρ είχε πρόσφατα υπογράψει ένα χρονογράφημα πολύ επικριτικό για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας στην ολλανδική εφημερίδα Metro.

Οι δίκες για εξύβριση του Ερντογάν έχουν πολλαπλασιασθεί από την εκλογή του στην προεδρία τον Αύγουστο του 2014, καθώς έχουν ασκηθεί σχεδόν 2.000 δικαστικές διώξεις.

Σχετικές ειδήσεις