ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Πέντε τζιχαντιστές νεκροί από βομβαρδισμό των ΗΠΑ

Σομαλία: Πέντε τζιχαντιστές νεκροί από βομβαρδισμό των ΗΠΑ

Πέντε μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, που θεωρείται προσκείμενη στην αλ Κάιντα, σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή που ζήτησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Σομαλία.

Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το αμερικανικό Πεντάγωνο, η επιδρομή προστίθεται σε μια σειρά πληγμάτων των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συμβουλεύουν τους στρατιώτες της Ουγκάντας που ανήκουν στη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, της AMISOM, και στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαν σε μια επιχείρηση εναντίον ενός σημείου όπου η Σεμπάμπ επέβαλε παράνομα φορολογία σε πολίτες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ξέσπασε μάχη ανάμεσα στους στρατιώτες της Ουγκάντας και τους ισλαμιστές.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις δήλωσε ότι κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της μάχης, δυτικά της πρωτεύουσας της Σομαλίας Μογκαντίσου.

«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτή τη μάχη. Ήμασταν κοντά, αλλά δεν αναμιχθήκαμε», ανέφερε ο Ντέιβις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο.

Ο Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της Σεμπάμπ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης, διέψευσε πάντως ότι η οργάνωση υπέστη απώλειες από την αεροπορική επιδρομή, που, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαπέλυσε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις, που κινούνταν με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, απωθήθηκαν από τους μαχητές της αλ Σεμπάμπ. Δεν υπήρξε καμιά απώλεια. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ υποχώρησαν», υποστήριξε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 50 στρατιωτικούς στη Σομαλία, ενώ έχουν στοχοθετήσει επανειλημμένα μέλη της αλ Σεμπάμπ τους τελευταίους μήνες. Εξαπέλυσαν μάλιστα μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός ηγετικού στελέχους της οργάνωσης τον Απρίλιο και άλλη μια εναντίον ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 150 μαχητές της.

Σχετικές ειδήσεις