ΚΟΣΜΟΣ

Τζιχαντιστές του ISIS περνούν μέσω μυστικών τούνελ από την Αίγυπτο στη Γάζα για εκπαίδευση

Τζιχαντιστές του ISIS περνούν μέσω μυστικών τούνελ από την Αίγυπτο στη Γάζα για εκπαίδευση

Την εισβολή τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από τα εδάφη της Αιγύπτου στη Γάζα, μέσα από κρυφά υπόγεια τούνελ που διασχίζουν κάθετα τα σύνορα, κατήγγειλε σήμερα (15/5) ανώτατος ισραηλινός στρατιωτικός.

Ο υποστράτηγος Γιοάβ Μορντεκάι ανακοίνωσε ότι μια ομάδα της Χαμάς, η οποία κυβερνά εκλεγμένα τη Γάζα, βοήθησε τους μαχητές του ISIS να διασχίσουν τα σύνορα στην πόλη της Ράφα, προκειμένου να εκπαιδευτούν στα παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς αρχικά να εντοπιστούν, σύμφωνα με την ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haaretz.

Όπως υποστήριξε ο Μορντεκάι σε δημοσιογράφους της Elaph της Σαουδικής Αραβίας, η ανώτατη ηγεσία της Χαμάς είναι ενήμερη των γεγονότων αλλά και της ύπαρξης μυστικών τούνελ στα σύνορα.

Κατά άλλες πηγές, οι δηλώσεις Μορντεκάι, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιου τύπου αποδεικτικά στοιχεία, απλά προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες αφορμές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Clipboard01

Τον περασμένο μήνα, η Χαμάς ενίσχυσε της δυνάμεις ασφαλείας της κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, σε απάντηση των αιγυπτιακών κατηγοριών ότι βοηθά και εκπαιδεύει μαχητές του ISIS στη χερσόνησο του Σινά.

Την Τετάρτη (11/5), η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος άνοιξε ξανά αλλά προσωρινά, έπειτα από τρεις μήνες, τα σύνορα της με τη Λωρίδα της Γάζας, στο πέρασμα της Ράφα, το οποίο αποτελεί τη μοναδική σύνδεση της Γάζας με τον έξω κόσμο, καθώς εδώ και πολλά χρόνια το Ισραήλ έχει επιβάλλει αυστηρό εμπάργκο στην περιοχή, η οποία έχει σχεδόν καταστραφεί από τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στους οποίες έχουν βρει το θάνατο χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, τουλάχιστον 30.000 Παλαιστίνιοι έκαναν πρόσφατα αίτηση για να εγκαταλείψουν την Γάζα προσωρινά για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πληγείσα από το Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας.

Η διέλευση από την Αίγυπτο στα παλαιστινιακά εδάφη έχει σε μεγάλο βαθμό σφραγιστεί από το 2013, όταν επιδεινώθηκε η πολιτική κατάσταση στη χώρα μετά την εκδίωξη του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.

Σχετικές ειδήσεις