ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι προτρέπει τον Μπιλ Κλίντον να τον δει… γιατρός!

Πολωνία: Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι προτρέπει τον Μπιλ Κλίντον να τον δει… γιατρός!

Ο ισχυρός άνδρας της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον για τον "Πουτιν-ικό" προσανατολισμό της Βαρσοβίας, συστήνοντας στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να πάει να τον δει γιατρός.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης της συζύγου του Χίλαρι στο Νιού Τζέρσι, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή, ο Κλίντον δήλωσε ότι οι Πολωνοί και οι Ούγγροι "αποφάσισαν τώρα ότι η δημοκρατία έχει πολύ προβλήματα" και ότι "θέλουν μια κυβέρνηση σαν του Πούτιν". Ο Κλίντον αναφερόταν στο σύστημα της καθοδηγούμενης δημοκρατίας που καθιερώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, στον οποίο οι επικριτές του προσάπτουν αυταρχισμό.

Οι δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον, που δημοσιεύτηκαν με κάποια χρονική διαφορά από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσαν σειρά διαμαρτυριών εκ μέρους της συντηρητικής κυβέρνησης και αντιδράσεις ικανοποίησης στις τάξεις της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για απομάκρυνση από τις δημοκρατικές αρχές.

"Αν κάποιος λέει ότι σήμερα στην Πολωνία δεν υπάρχει δημοκρατία, αυτό σημαίνει ότι βιώνει μια κατάσταση που χρήζει ιατρικής εξέτασης", δήλωσε ο Κατσίνσκι μπροστά στις δημοσιογραφικές κάμερες.

Ο 66χρονος πολιτικός κατηγόρησε "τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους παράγοντες" που "δημιουργούν μια τεράστια παρεξήγηση στον κόσμο". "Αυτό έχει ίσως συνέπειες στη διανοητική κατάσταση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά", είπε ο πρόεδρος του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις