ΚΟΣΜΟΣ

Egyptair: Τζιχαντιστές τοποθέτησαν βόμβα στο αεροσκάφος πριν απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκολ;

Egyptair: Τζιχαντιστές τοποθέτησαν βόμβα στο αεροσκάφος πριν απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκολ;

Τη στιγμή που οι αναλυτές δεν απορρίπτουν κανένα ενδεχόμενο σχετικά με την εξαφάνιση και συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, με τις περισσότερες κυβερνήσεις ωστόσο να κάνουν ξεκάθαρα λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ένας ιστότοπος υποστηρίζει ότι οι τζιχαντιστές ανέλαβαν ήδη την ευθύνη για το αεροπορικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με το Νewsday247, το οποίο επικαλείται ιστοσελίδες προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος, το ISIS εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας υποστηρίζει ότι τοποθέτησε βόμβα στο εσωτερικό του Airbus A320 που απογειώθηκε από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως Ιρακινός επιβάτης πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που βρισκόταν στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

«Ιρακινός επιβάτης πυροδότησε βόμβα μέσα στο αιγυπτιακό Airbus σκοτώνοντας 66 ανθρώπους», γράφει χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει πάντως ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη…

Υπήρξε κενό στην ασφάλεια του γαλλικού αεροδρομίου;

Στο μεταξύ, έχει φουντώσει η φημολογία ότι ισλαμιστές τρομοκράτες πέρασαν από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ κάτω από τη «μύτη» των γαλλικών αρχών, τοποθετώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο μοιραίο αεροσκάφος πριν αυτό απογειωθεί από το Κάιρο.
Ως εκ τούτου, η Γαλλία βρίσκεται εκ νέου σε συναγερμό, ενώ τα μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για τίποτα, αλλά η συντριβή του αεροσκάφους έχει πυροδοτήσει μία σειρά από διαδικασίες επαλήθευσης των στοιχείων», υποστηρίζει ειδικός στο Παρίσι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Από το πρωί οι γαλλικές αρχές «χτενίζουν» την περιοχή του αεροδρομίου, ενώ ένας εκπρόσωπός τους δήλωσε: «Σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας , εγείρεται θέμα ελέγχου των αποσκευών, αλλά και της λίστας των επιβατών. Τα πάντα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό παρακολούθηση από τη γαλλική υπηρεσία αερομεταφορών. Ελέγχεται επίσης το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου αλλά και γίνονται συνεντεύξεις σε όλους τους υπαλλήλους. Οι πρώτοι που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ερευνητών είναι αναπόφευκτα οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο πλήρωμα εδάφους, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν σχέση τους με τρομοκράτες. Πολλοί σαλαφιστές έχουν ήδη εντοπιστεί στο παρελθόν και οι περισσότεροι είχαν πρόσβαση σε περιοχές φόρτωσης και εκφόρτωσης αεροσκαφών».

Στα μέσα Δεκεμβρίου, άλλωστε, ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας αεροπορίας είχε ανακοινώσει ότι αποσύρονται «σχεδόν 70 εργαζόμενοι σε σύνολο 85 χιλιάδων που απασχολούνται στα αεροδρόμια του Ρουασί και του Ορλί»….

Από την πλευρά του, ένας εμπειρογνώμονας υποστηρίζει πως «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πιλότος να υπέστη σοκ αντικρίζοντας έναν αεροπειρατή ο οποίος να ήταν φανατικός και για το λόγο αυτό να μην πρόλαβε να στείλει σήμα κινδύνου». Αρκετοί πάντως είναι και αυτοί που εστιάζουν στο περίεργο γεγονός ότι το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ύστερα από τρεις ώρες πτήσης, καθώς «συνήθως οι τρομοκράτες ενεργοποιούν τα εκρηκτικά αρκετά γρήγορα»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ AIRBUS

Τρομοκρατική ενέργεια βλέπει και η Ρωσία

Η εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir από τις οθόνες των ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο τις πρώτες πρωινές ώρες είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες», ανέφερε ο Μπορτνίκοφ.

Η πτήση MS804 της EgyptAir είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου.

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, συνολικά 66 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, από τους οποίους οι 56 ήταν επιβάτες.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι «καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί» σχετικά με τα αίτια της εξαφάνισης και της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir πάνω από τη Μεσόγειο.

«Οι πληροφορίες που μπορέσαμε να συλλέξουμε δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη και χάθηκε», δήλωσε ο Ολάντ επιβεβαιώνοντας ότι 66 άνθρωποι επέβαιναν σε αυτό, ανάμεσά τους και 15 Γάλλοι.

Εκφράζοντας τη «θλίψη» και την «αλληλεγγύη» του προς τις οικογένειες των θυμάτων, ο Ολάντ δήλωσε ότι ελήφθησαν «μέτρα» για τις οικογένειες αυτές, ενώ ένα «κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης τέθηκε αμέσως σε λειτουργία».

Η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε πάντως ότι ξεκινά τη διενέργεια έρευνας για την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir που πραγματοποιούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς.

«Καμιά υπόθεση δεν εξετάζεται περισσότερο από κάποια άλλη και καμιά υπόθεση δεν έχει αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο της έρευνας», δήλωσε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η έρευνα ανατέθηκε στη Χωροφυλακή.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στα αίτια της εξαφάνισης του αεροπλάνου και υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε σχέση με το θέμα αυτό.
«Πληροφορίες κυκλοφορούν αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί», τόνισε ο Ερό στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με οικογένειες των επιβατών, οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ.

Ο Ερό είπε επίσης ότι η EgyptAir διαθέτει «από σήμερα το απόγευμα» θέσεις για συγγενείς των επιβατών που επιθυμούν να μεταβούν στο Κάιρο.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί πριν προβούμε σε σχόλια ή εκφράσουμε υποθέσεις, πάρα πολλές πληροφορίες κυκλοφορούν που δεν έχουν ελεγχθεί», τόνισε εκφράζοντας εκ νέου την «αλληλεγγύη» του προς τις οικογένειες αυτές.

Διαβάστε εδώ όλο το χρονικό της εξαφάνισης και συντριβής του αεροσκάφους

Σχετικές ειδήσεις