ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Ιστορική» η υιοθέτηση του νομοσχεδίου για την άρση ασυλίας βουλευτών

Ερντογάν: «Ιστορική» η υιοθέτηση του νομοσχεδίου για την άρση ασυλίας βουλευτών

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την άρση της ασυλίας των βουλευτών από δικαστικές διώξεις

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την Παρασκευή (20/05) το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την άρση της ασυλίας των βουλευτών από δικαστικές διώξεις.

Στην τρίτη και τελική μυστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο πήρε το πράσινο φως με 376 ψήφους υπέρ εκ των συνολικά 550 βουλευτών του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ισμαϊλ Καχραμάν, αριθμός επαρκής για να αλλάξει απ’ ευθείας το σύνταγμα χωρίς να χρειαστεί η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων σε βάρος 138 βουλευτών, από τους οποίους οι 50 είναι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Λίγο πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια «ιστορικής σημασίας ψήφο».

«Πρόκειται για μια ιστορική ψήφο», δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ο οποίος έκανε δηλώσεις από την επαρχία της Ριζούντας.

«Ο λαός μου δεν θέλει σε αυτό το κοινοβούλιο βουλευτές που έχουν διαπράξει εγκλήματα», «ιδίως εκείνους που υποστηρίζουν μια αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», υπογράμμισε αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Σχετικές ειδήσεις