ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: Προτεραιότητα της Τουρκίας η μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα

Γιλντιρίμ: Προτεραιότητα της Τουρκίας η μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα

«Η χώρα του θα συνεχίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είτε γίνει μέλος της ΕΕ είτε όχι»

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υπουργός Μεταφορών που πρόκειται να γίνει ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός, δήλωσε την Κυριακή (22/05) πως η μετάβαση σ' ένα προεδρικό σύστημα, την οποία ζητάει επίμονα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί «προτεραιότητα» για την Τουρκία.

«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε κατά προτεραιότητα είναι να περάσουμε απ' αυτή τη σημερινή ντε φάκτο κατάσταση σε μια νόμιμη κατάσταση αλλάζοντας το Σύνταγμα για να θεσπιστεί ένα προεδρικό καθεστώς», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), για την αρχηγία του οποίου είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

«Ο πρόεδρός μας φέρει την ευθύνη του λαού μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα νέο Σύνταγμα και ένα προεδρικό σύστημα», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ, 60 ετών και συνοδοιπόρος του Ερντογάν στην πολιτική, έδειξε στην ομιλία του την πίστη του προς τον μέντορά του, χαρακτηρίζοντάς τον «αρχιτέκτονα της φωτισμένης Τουρκίας» και «άνθρωπο του λαού», υπό τις επανειλημμένες επευφυημίες των μελών του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα αθλητισμού της πρωτεύουσας.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στη «σύγχυση» για τη μεταναστευτική πολιτική της και πως η Τουρκία έχει ανάγκη να ξέρει τι σκέφτεται η ΕΕ γι' αυτήν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είτε γίνει μέλος της ΕΕ είτε όχι.

Τέλος, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των κούρδων ανταρτών μέσα στην Τουρκία και στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή στην κυβερνητική ηγεσία δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σχετικές ειδήσεις