ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ ισχυρών εκρήξεων κοντά σε ρωσικές βάσεις στη Συρία με δεκάδες νεκρούς (Pics & Vid)

Μπαράζ ισχυρών εκρήξεων κοντά σε ρωσικές βάσεις στη Συρία με δεκάδες νεκρούς (Pics & Vid)

Σειρά επτά τουλάχιστον εκρήξεων έπληξαν σχεδόν ταυτόχρονα σήμερα (23/5) δύο προπύργια των κυβερνητικών δυνάμεων στα παράλια της Συρίας, πολύ κοντά σε δύο ρωσικές βάσεις, (την αεροπορική βάση της Κμέιμιμ και τη ναυτική βάση στην Τάρτους), προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA που επικαλείται πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

Τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Ταρτούς στη Μεσόγειο, προκαλώντας μέχρι στιγμής το θάνατο 48 ανθρώπων.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις τέσσερις εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά σε σταθμό λεωφορείων στην Τζάμπλα, άλλη παράκτια πόλη, περίπου 60 χλμ. βορειότερα, στην επαρχία Λαττάκεια, προκαλώντας το θάνατο σε 53 μέχρι στιγμής ανθρώπους και πολλούς τραυματίες.

«Τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα στο σταθμό λεωφορείων στην Τζάμπλα. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», δήλωσε εργαζόμενος στο σταθμό λεωφορείων. Τουλάχιστον μια από αυτές ήταν επίθεση αυτοκτονίας, πρόσθεσαν η ίδια πηγή και ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

«Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ταρτούς και 53 στην Τζάμπλα, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών άμαχοι, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών από τις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις επτά παγιδευμένων αυτοκινήτων, τα πέντε από τα οποία οδηγούσαν καμικάζι», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Έκρηξη σημειώθηκε και στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο της Τζάμπλα. Κατά τα φαινόμενα, καμικάζι ανατινάχθηκε αφού είχε εισέλθει στο νοσοκομείο προσποιούμενος ότι βοηθά τους τραυματίες των προηγούμενων εκρήξεων», δήλωσε πηγή πολιτοφυλακής στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.



Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το ISIS

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για τις πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν σήμερα την Ταρτούς και την Τζάμπλα, στις οποίες τουλάχιστον εκατό άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq των τζιχαντιστών μετέδωσε ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν μέλη του ISIS που είχαν στόχο να πλήξουν συγκεντρώσεις των Αλαουιτών στην Ταρτούς και την Τζάμπλα, κάνοντας αναφορά στην σιιτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σχετικές ειδήσεις