ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρό μήνυμα της Μέρκελ στον Ερντογάν: Ξεχάστε τη βίζα, εάν δεν εκπληρώσετε τους όρους

Σκληρό μήνυμα της Μέρκελ στον Ερντογάν: Ξεχάστε τη βίζα, εάν δεν εκπληρώσετε τους όρους

«Για να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους πολίτες στο τέλος του Ιουνίου, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις συμφωνημένες προϋποθέσεις», διεμήνυσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει σε παγκόσμια διάσκεψη για τα ανθρωπιστικά ζητήματα

Οι αιχμές της κ. Μέρκελ αφορά την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας εφαρμόζουν αμφιλεγόμενες πρακτικές, κατά όσων υπόπτων κατηγορούνται για υποστήριξη του ένοπλου αντάρτικου του PKK.

«Έχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία που έθεσε η ΕΕ», επέμεινε η Μέρκελ και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα».

Η Τουρκία πρόβαλε μέχρι τώρα την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους υπηκόους της ως έναν όρο εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να συνεχίσει να εφαρμόζει την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αλλά η Άγκυρα αρνείται να τροποποιήσει την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, επικαλούμενη το ότι έχει πληγεί φέτος από μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων Κούρδων αυτονομιστών και τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η ΕΕ εκφράζει ανησυχίες ότι η τουρκική νομοθεσία και ιδίως ο ορισμός της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», που χαρακτηρίζεται υπερβολικά ευρύς, θα χρησιμοποιηθεί για να διωχθούν οι διαφωνούντες.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία της στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η τουρκική Εθνοσυνέλευση να άρει την ασυλία ορισμένων βουλευτών.

«Το κατέστησα σαφές στη συζήτηση σήμερα ότι επίσης θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, χρειαζόμαστε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο στην Τουρκία», ανέφερε η κ. Μέρκελ αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του ενός τετάρτου των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο», επέμεινε.

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών έχει βασικό στόχο να εξαλειφθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα, από την τουρκική Βουλή.

Σχετικές ειδήσεις