ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ιαπωνία ο Ομπάμα για τη Σύνοδο της G7 - Στο τραπέζι των συνομιλιών τρομοκρατία και προσφυγικό

Στην Ιαπωνία ο Ομπάμα για τη Σύνοδο της G7 - Στο τραπέζι των συνομιλιών τρομοκρατία και προσφυγικό

Είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την πόλη που τον Αύγουστο του 1945 έγινε στόχος της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε την Τετάρτη (25/05) στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής της G7 που θα φιλοξενηθεί αύριο και μεθαύριο στην πόλη Ίσε-Σίμα ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα.

Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Ομπάμα θα συναντηθεί απόψε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Ο τελευταίος θα έχει επίσης σήμερα επαφές με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η χώρα του οποίου προκαλεί την ανησυχία των υπολοίπων ηγετών της G7 καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή της ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναμένονται το πρωί της Πέμπτης (26/05) στην Ιαπωνία. Εκτός των καθαρά οικονομικών θεμάτων -την αναιμική ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πολιτική και τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις- οι ηγέτες της G7 αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν ένα «σχέδιο δράσης» κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η γαλλική αντιπροσωπεία πρόσθεσε επίσης μια συνάντηση, αύριο, με αντικείμενο «τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις» με αφορμή τις καταστροφές των θησαυρών του Τιμπουκτού στο Μαλί, του μουσείου της Μοσούλης στο Ιράκ και των ναών της Παλμύρας στη Συρία. Μετά τη λήξη αυτής της συνάντησης ο πρόεδρος Ολάντ θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Το θέμα της «μετανάστευσης και των προσφύγων» μπήκε στην ημερήσια διάταξη με πρωτοβουλία της Γερμανίας, σύμφωνα με μια γερμανική κυβερνητική πηγή. «Το ζήτημα δεν είναι να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις αλλά να επιβεβαιώσει η G7 ότι αυτά τα θέματα, η μετανάστευση και το προσφυγικό, δεν μπορούν να επιλυθούν από μία μόνη χώρα», εξήγησε αυτή η πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 αναγνώρισαν ότι «οι μεταναστεύσεις είναι ένα βίαιο φαινομενο, σε πλήρη ανάπτυξη, που θα διαρκέσει και απαιτεί μια παγκόσμια ανταπόκριση», όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Στο θέμα ενδέχεται να αναφερθούν στη σύνοδο της Ίσε-Σίμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σχετικές ειδήσεις