ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η υποδοχή προσφύγων στην Ισπανία

Ξεκίνησε η υποδοχή προσφύγων στην Ισπανία

Το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει ότι η Ισπανία θα υποδεχθεί συνολικά 586 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Σύρους και Ιρακινούς, έως τα μέσα Ιουνίου

H Ισπανία ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα να υποδέχεται πρόσφυγες που προέρχονται από καταυλισμούς στην Ευρώπη, έπειτα από μια δημόσια αντιπαράθεση που διήρκησε μήνες με επίκεντρο την «αδράνεια», όπως καταγγέλλεται, της συντηρητικής κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα.

Είκοσι επτά πρόσφυγες, οι περισσότεροι από την Ερυθραία, αναμένεται να φθάσουν την Τετάρτη (25/05) από την Ιταλία στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Επιπλέον, οι ισπανικές αρχές υποδέχθηκαν περίπου 20 Σύρους κι Ιρακινούς την Τρίτη (24/05), οι οποίοι ήλθαν από την Ελλάδα, που είναι οι πρώτοι που φθάνουν στη χώρα από τον Νοέμβριο του 2015.

Το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει ότι η Ισπανία θα υποδεχθεί συνολικά 586 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Σύρους και Ιρακινούς, έως τα μέσα Ιουνίου, διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Μεταξύ αυτών, οι 285 θα έλθουν από τον Λίβανο, οι 150 από την Ελλάδα, οι 101 από την Τουρκία και 50 από την Ιταλία.
Σχεδόν 1,3 εκατομμύριο πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία και το Ιράκ αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 και το 1/3 και πλέον εξ αυτών το έκαναν στη Γερμανία.

Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να υποδεχθεί περισσότερους από 17.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο, όμως μόλις 17 έχουν μεταβεί έκτοτε στην χώρα. Οι ισπανικές αρχές αποδίδουν το φαινόμενο αυτό σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σχετικές ειδήσεις