ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Κίνδυνος επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους σε όλο τον κόσμο

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Κίνδυνος επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους σε όλο τον κόσμο

Σε νέο στάδιο, αυτό των επιθέσεων εναντίον αμάχων εκτός των εδαφών που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ, εισέρχεται η δράση του Ισλαμικού Κράτους, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν σε μια νέα έκθεσή του.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα, τους τελευταίους μήνες σε επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί εναντίον 11 χωρών και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους: στο Μπανγκλαντές, το Βέλγιο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδονησία, τον Λίβανο, το Πακιστάν, τη Ρωσία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν πρόσφατα από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους δείχνουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση εισέρχεται σε μια νέα φάση, με αυξημένο κίνδυνο αυτές οι επιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί κεντρικά και λεπτομερώς εναντίον αμάχων στον κόσμο θα είναι συχνότερες» επισημαίνεται στην έκθεση που δόθηκε σήμερα (2/6) στη δημοσιότητα.

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ κάνουν λόγο για μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ξένων μαχητών που επιστρέφουν στη Συρία και το Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί πλήγματα, αναφέρεται επίσης.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες κατέδειξαν «την ικανότητα (της οργάνωσης) να διαπράττει περίπλοκες επιθέσεις», συντονισμένες ενέργειες με τη συμμετοχή ξένων μαχητών που επιστρέφουν από τη Συρία, υπό τις οδηγίες της ηγεσίας της οργάνωσης.

Οι επικεφαλής του ΙΚ επιδιώκουν να «ενισχύσουν τον ρόλο» των βραχιόνων που συνδέονται με την οργάνωση, ενώ προσπαθούν να διευρύνουν τη στρατιωτική εκστρατεία του Ντάες.

Πολλές εκατοντάδες ξένοι μαχητές έχουν «εγκατασταθεί στη Λιβύη», την ώρα που άλλοι προσπαθούν να συγκροτήσουν νέους βραχίονες στο πλαίσιο μιας στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους με στόχο να αναπτυχθεί σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις