ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε σφοδρούς βομβαρδισμούς του Άσαντ στο Χαλέπι (Vid)

Συρία: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε σφοδρούς βομβαρδισμούς του Άσαντ στο Χαλέπι (Vid)

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν σήμερα (3/6) τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι κυβερνητικές δυνάμεις σε συνοικίες της πόλης του Χαλεπίου και στα περίχωρά της που ελέγχουν οι αντάρτες, σύμφωνα με ομάδες πολιτικής προστασίας που κάνουν λόγο για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων δέκα ημερών.

«Αεροπορικοί βομβαρδισμοί τρομερής έντασης» έπληξαν αυτή την πόλη της βόρειας Συρίας από τα ξημερώματα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή. Δεκάδες βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά ερρίφθησαν από την αεροπορία του Μπασάρ αλ-Ασαντ σε συνοικίες της δεύτερης πόλης της Συρίας.

Σύμφωνα με ομάδες πολιτικής προστασίας συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες, 21 πολίτες σκοτώθηκαν σε αυτούς τους βομβαρδισμούς στην πόλη.

Άλλοι δέκα πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν λεωφορείο που κινείτο κοντά στο Χαλέπι, πάνω στον κεντρικό δρόμο του Καστέλο, τον μοναδικό οδικό άξονα που επιτρέπει επαφή με περιοχές εκτός της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες, σύμφωνα με τις ομάδες πολιτικής προστασίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στον δρόμο αυτόν, στους οποίους «οκτώ πολίτες» σκοτώθηκαν.

«Ο κεντρικός δρόμος του Καστέλο είναι ουσιαστικά κομμένος, καθώς οποιαδήποτε μετακίνηση αποτελεί στόχο, είτε είναι λεωφορεία αυτά που κινούνται είτε πεζοί», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμντέλ Ραχμάν. «Αυτό σημαίνει ότι οι συνοικίες των ανταρτών τελούν υπό πλήρη πολιορκία», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι «το συριακό καθεστώς θέλει να δείξει στους άμαχους ότι η μόνη διέξοδος είναι οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του».

Βομβαρδισμοί της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας και επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων σε εξέλιξη στη Ράκα

Αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν επιδρομές στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ σήμερα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο την πόλη αλ Μπουλίλ, κοντά σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ανάμεσα στα θύματα είναι τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί, σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πολιτικών και στρατιωτικών πηγών στη Συρία.

Συριακά κυβερνητικά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. Οι τζιχαντιστές ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και πολιορκούν από τον Μάρτιο περιοχές που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας.

Η επιχείρηση αυτή καταγράφεται ενώ ακόμη δεν έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από την έναρξη της επιχείρησης μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη Ράκα. Οι δυνάμεις αυτές κινούνται επίσης προς την Τάμπκα, αλλά από βορρά.

Η Τάμπκα, η οποία έπεσε στα χέρια του ISIS το 2014, απέχει περίπου 50 χλμ. από την πόλη Ράκα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που αποτελεί το σημαντικότερο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η πόλη αυτή βρίσκεται κοντά σε ένα φράγμα στον Ευφράτη, μια φυλακή που ελέγχει το ISIS, καθώς κι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Από χθες Πέμπτη, όταν άρχισαν την επιχείρηση, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προέλασαν περίπου 20 χιλιόμετρα, σκότωσαν 17 τζιχαντιστές και υπέστησαν εννέα απώλειες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις της αραβοκουρδικής συμμαχίας βρίσκονταν νωρίτερα σήμερα 60 χλμ. βορειοανατολικά της Τάμπκα.

Σχετικές ειδήσεις