ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικός συναγερμός στη Γερμανία: Ετοίμαζαν βομβιστική αυτοκτονία στο Ντίσελντορφ (Vid)

Τρομοκρατικός συναγερμός στη Γερμανία: Ετοίμαζαν βομβιστική αυτοκτονία στο Ντίσελντορφ (Vid)

Στο στόχαστρο της γερμανικής δικαιοσύνης έχουν μπει 180 ύποπτοι για τρομοκρατία οι οποίοι επέστρεψαν στη Γερμανία από τη Συρία ή διατηρούν δεσμούς με ένοπλες οργανώσεις στη χώρα αυτή, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δικαιοσύνης σήμερα (3/6), μία ημέρα μετά τη σύλληψη τριών Σύρων με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις στο Ντίσελντορφ.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της απειλής. Ωστόσο, το επίπεδο συναγερμού παραμένει υψηλό, πρόσθεσε.

«Επί του παρόντος ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας διεξάγει 120 έρευνες σε βάρος 180 υπόπτων ή κατηγορουμένων που σχετίζονται με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» και φέρεται ότι είναι μέλη ή στηρίζουν κάποια «τρομοκρατική οργάνωση», διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Φίλιπ Σολτς.

Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να πει πόσοι από τους υπόπτους διώκονται για αδικήματα που διέπραξαν στη Γερμανία ή αν η δράση τους επικεντρωνόταν αποκλειστικά στη Συρία.

Την Πέμπτη οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξαρθρώθηκε ένας πυρήνας τρομοκρατών που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος και σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας στο Ντίσελντορφ.

Συνελήφθησαν τρεις Σύροι, οι Χάμζα Σ., 27 ετών, Μαχούντ Μπ., 25 ετών και Αμπντ Αραχμάν Α. Κ., 31 ετών. Σύμφωνα με μια γαλλική δικαστική πηγή, ένας άλλος ύποπτος, επίσης Σύρος, ήταν αυτός που οδήγησε στη σύλληψη των τριών. Πρόκειται για έναν 28χρονο ο οποίος παραδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη γαλλική αστυνομία και δήλωσε ότι είχε «ορισμένες πληροφορίες για έναν πυρήνα εν υπνώσει, έτοιμο να πλήξει τη Γερμανία».

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφεραν ότι οι τρεις συλληφθέντες είχαν ζητήσει άσυλο και διέμεναν σε ξενώνες.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών Ράινερ Βεντ προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ύποπτοι όλοι οι πρόσφυγες, με αφορμή αυτές τις συλλήψεις. «Γνωρίζουμε, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ότι το Ισλαμικό Κράτος θέλει να διεγείρει την κοινή γνώμη εναντίον των προσφύγων», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ISIS. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις