ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Πούτιν: Είμαι φίλος της Ελλάδας

Βλαντίμιρ Πούτιν: Είμαι φίλος της Ελλάδας

Τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ για τα ΜΜΕ, στη Μόσχα, με θέμα «Νέα εποχή στη δημοσιογραφία, αντίο στην εποχή της μετά-συμβατικότητας», οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Μόσχα.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Ρώσος Πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος μετείχε σε πάνελ για θέματα "Λογοκρισίας και Ελευθεροτυπίας", υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι φίλος της Ελλάδας».

Κατά την συζήτηση έγινε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιον Ορος και από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε με έμφαση τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη σημερινή του ομιλία, ανέφερε, ότι η δημοσιογραφία πρέπει να είναι αντικειμενική και να μην υπόκειται σε τυχόν κατασταλτική δράση, τονίζοντας, ότι «οι πληροφορίες δεν θα πρέπει να είναι στόχος κάθε άποψης και να μην υπόκεινται σε κατασταλτικές ενέργειες με σκοπό την προσαρμογή».

Συνεχάρη το “Ρωσία Σήμερα” για την 75η επέτειο της λειτουργίας του, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα συνεχίσει, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια να προβάλλει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, την ελκυστικότητα των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και να δίνει στο κοινό ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων.

«Η Μόσχα δεν έχει ακυρώσει "οριστικά" τα σχέδια κατασκευής των αγωγών South Stream και Turkstream»

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε σήμερα ότι «η Μόσχα δεν έχει ακυρώσει οριστικά τα σχέδιά της για την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου South Stream και Turkstream», αλλά χρειάζεται μια σαφή θέση της Ευρώπης για αυτούς.

Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός που να απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν σίγουρα πολιτικές δυσκολίες με την Τουρκία, αυτό είναι ευρέως γνωστό. Όμως δεν έχουμε ακυρώσει αμετάκλητα κανένα από αυτά τα σχέδια, ούτε τον South Stream, ούτε τον Turkstream», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για τον Turkstream μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα σχέδια για το South Stream πάγωσαν στα τέλη του 2014 λόγω των αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας για τον αγωγό εντάθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από τη Δύση.

«Χρειαζόμαστε μόνο μια σαφή θέση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σαφή, κατανοητή και αναμφισβήτητη. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία, για κανένα από αυτά τα σχέδια», συνέχισε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς δε για το τι θα συνέβαινε αν η Πολωνία σταματούσε να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο αφού λήξει το συμβόλαιο μεταξύ των δύο χωρών, ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία θα αναζητήσει άλλες αγορές.

«Η Gazprom εξετάζει την πιθανότητα (...) να κάνει προσφορά σε οποιονδήποτε άλλο εταίρο, την Πολωνία, την Ευρώπη ή οποιονδήποτε άλλο, για να αγοράζει την ποσότητα που στέλνουμε σήμερα στην Πολωνία», κατέληξε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει καμία επιβεβαίωση ότι η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

Το συμβόλαιο της Gazprom με την Πολωνία λήγει το 2022.

Σχετικές ειδήσεις