ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Ορλάντο: Ο δολοφόνος γελούσε καθώς γάζωνε με «σφαίρες» τα θύματά του (Pics & Vids)

Μακελειό στο Ορλάντο: Ο δολοφόνος γελούσε καθώς γάζωνε με «σφαίρες» τα θύματά του (Pics & Vids)

Το ISIS χτύπησε τις ΗΠΑ – 49 νεκροί και 53 τραυματίες - Το χρονικό της επίθεσης - Συγκλονιστικό βίντεο μέσα από το νυχτερινό κέντρο από κοπέλα που βρέθηκε νεκρή - Παγκόσμια καταδίκη για τη χειρότερη μαζική δολοφονία στην Ιστορία των ΗΠΑ - Ποιος είναι ο μακελάρης του Ορλάντο που δήλωσε «πίστη» στο Ισλαμικό Κράτος

Ο τρόμος «ξύπνησε» ξανά στις ΗΠΑ μετά το μακελειό στο κέντρο διασκέδασης στο Ορλάντο της Φλόριντας, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 53. Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής ο «μοναχικός λύκος» που αιματοκύλισε το κέντρο διασκέδασης στο Ορλάντο πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ο 29χρονος Ομάρ Σεντίκε Ματίν δεν βρισκόταν -κατά πληροφορίες- στις λίστες παρακολούθησης για τρομοκρατία, αν και είχε μπει στο μικροσκόπιο του FBI για άλλη εγκληματική πράξη.

481778569



Νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειές συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχεδόν 24 ώρες μετά την πιο θανατηφόρα δολοφονική επίθεση στις ΗΠΑ από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11/9 του 2001.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής (12/6) ο 29χρονος Αμερικανός, Ομάρ Σεντίκ Ματίν, αφγανικής καταγωγής, επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο του και διανύει από το Πορτ Σέιντ Λούσι μια απόσταση περίπου 190 χιλιομέτρων, φθάνοντας στο Ορλάντο περίπου στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα.

8500 R Mt92d8ha1p5g copy

Κρατώντας ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15 και ένα πιστόλι με σφαίρες 9 χιλιοστών φθάνει έξω από το νυχτερινό κλαμπ Pulse λίγο πριν το κλείσιμο στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, πυροβολεί εξ επαφής τον πορτιέρη και εισβάλει στο κέντρο.

Περίπου στις 3:00 δημοσιεύεται στο λογαριασμό του Pulse στο Facebook το εξής μήνυμα: «Βγείτε όλoι από το Pulse και συνεχίσετε να τρέχετε».

pulse mayhem

Σύμφωνα με μαρτυρία, ο ένοπλος γελούσε και φώναζε καθώς έσπερνε το θάνατο στο εσωτερικό του κλαμπ. Οπτικό υλικό από κινητό τηλέφωνο κατέγραψε 24 πυροβολισμούς σε εννέα δευτερόλεπτα.

Ckx8kfcWYAAIEl6 copy

Κατά τη διάρκεια του μακελειού, τηλεφωνεί στον αριθμό επείγουσας ανάγκης 911 για να δηλώσει πίστη στον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, κάνοντας παράλληλα αναφορά στους δολοφόνους αδερφούς Τσαρνάεφ και τη βομβιστική τους επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013.

Δύο ώρες αργότερα, ομάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας SWAT προσπαθεί να του αποσπάσει την προσοχή πυροδοτώντας δύο εκρήξεις.

nintchdbpict000243840378

Ο δράστης καταφεύγει στις τουαλέτες του νυχτερινού κέντρου μαζί με τέσσερις ή πέντε ομήρους.

Στις έξι το πρωί η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη Ματίν, πατέρας ενός γιου ηλικίας τριών ετών, ήταν νεκρός.

nintchdbpict000243875505
omar 1
Clipboard01
rest

Συγκλονιστικές στιγμές κατέγραψε η κάμερα μιας κοπέλας, η οποία συγκατελέγεται ανάμεσα στους νεκρούς και η οποία βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο Pulse του Ορλάντο των ΗΠΑ, τη στιγμή της ένοπλης επίθεσης από τον 29χρονο ακραίο ισλαμιστή Ομάρ Σεντίκ Ματίν.

Το βίντεο της 25χρονης Αμάντα Αλβεάρ, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, στο Snapchat, είναι το πρώτο βίντεο από το εσωτερικό του νυχτερινού κέντρου κατά τη διάρκεια της σφαγής και δυστυχώς η αστυνομία του Ορλάντο επιβεβαίωσε ότι η Αμάντα Αλβεάρ συγκαταλέγεται στον κατάλογο των νεκρών.

«Γύρω στις 2.00 (9.00 ώρα Ελλάδας) κάποιος άρχισε να πυροβολεί μέσα στο κλαμπ Pulse. Όλοι έπεσαν στο πάτωμα», αφηγήθηκε ένας από τους πελάτες του κλαμπ, ο Ρικάρντο Νεγκρόν, στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News. «Νόμιζα ότι ο δράστης πυροβολούσε στον αέρα επειδή έβλεπα τα φώτα να πέφτουν. Έγινε μια μικρή παύση και ορισμένοι από εμάς καταφέραμε να σηκωθούμε και να βγούμε έξω τρέχοντας. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ή και ακόμη χειρότερα», πρόσθεσε.

Όπως γράφει η εφημερίδα Orlando Sentinel, περίπου 350 άνθρωποι βρίσκονταν στο κλαμπ όταν ο Ομάρ Ματίν εισέβαλε κρατώντας τους ομήρους στο διάστημα μεταξύ 03:00 το πρωί και 06:00 το πρωί τοπική ώρα, όταν οι δυνάμεις SWAT αντήλλαξαν τα πρώτα πυρά μαζί του.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο δολοφόνος εργαζόταν ως ιδιωτικός φύλακας στη μεγαλύτερη εταιρεία σεκιούριτι των ΗΠΑ από το 2007.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε, για δεύτερη φορά, την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ του Ορλάντο, με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό του δίκτυο Albayan σήμερα (13/6), σχεδόν ένα 24ωρο μετά τα γεγονότα και μετά τις αμφιβολίες που εκφράσθηκαν για την αξιοπιστία της χθεσινής ανάληψης ευθύνης μέσω του πρακτορείου Amaq.

«Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε το χθεσινό αργοπορημένο μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε σχόλια όπως «το ISIS προσπαθεί να πιστωθεί την επίθεση του Ορλάντο» ή «ορφανή επίθεση υιοθετείται από το ISIS» στο Twitter.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα χαρακτήρισε την τραγωδία «μια τρομοκρατική πράξη, μια πράξη μίσους».

Η νέα αυτή επίθεση συμβαίνει έπειτα από έκκληση του ISIS για έναν «μήνα επιθέσεων» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Ένα ηχητικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο τύπου του ISIS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, καλούσε τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους να εξαπολύσουν επιθέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το Ραμαζάνι, ο ισλαμικός «Ιερό Μήνας» που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτεί ένα μήνα νηστείας και προσευχών για τους μουσουλμάνους.

Ο αλ Αντνάνι κάλεσε τους φανατικούς ισλαμιστές να «τρομοκρατήσουν ανθρώπους, τόσο ώστε ο γείτονας να φοβάται τον γείτονά του», στο πιο σκληρό κάλεσμα των τζιχαντιστών για τρομοκρατικές επιθέσεις έως σήμερα.

Το μακελειό στο Pulse αντικατοπτρίζει κι έχει ομοιότητες με τη σφαγή στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν στο Παρίσι, όπου οι τρομοκράτες σκότωσαν 89 άτομα που παρακολουθούσαν μια συναυλία της μπάντας Eagles of Rock, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, στις οποίες βρήκαν το θάνατο130 άνθρωποι, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς κατά πόσο ο Μάτιν εμπνεύσθηκε τη δική του δολοφονική επίθεση παρακολουθώντας τα δραματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες που ένα βίαιο έγκλημα λάμβανε χώρα στην πόλη του Ορλάντο. Το βράδυ της Παρασκευής (10/6), μια νεαρή τραγουδίστρια, η Κριστίνα Γκρίμι, η οποία είχε γίνει γνωστή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι The Voice, δολοφονήθηκε ενώ υπέγραφε αυτόγραφα μετά από μια συναυλία στο Plaza Live, σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το Pulse.

Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν απερίφραστα την Κυριακή την επίθεση:

- Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε ανακοίνωση του «καταδικάζει με τρόμο το μακελειό (...) και διατυπώνει την απόλυτη συμπαράσταση της Γαλλίας και των Γάλλων πολιτών στις αρχές και τους πολίτες των ΗΠΑ σε αυτή τη δοκιμασία».

- Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου του Κρεμλίνου, κάνει λόγο για ένα «βάρβαρο έγκλημα» και αποστέλλει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

- Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με μήνυμά στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δήλωσε «σοκαρισμένος από το μακελειό που διαπράχθηκε στο Ορλάντο. Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

- Ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του εκπρόσωπου του Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι «το συνταρακτικό μακελειό που εκτυλίχθηκε στο Ορλάντο και που στοίχισε την ζωή σε πολλούς αθώους ανθρώπους προκάλεσε (...) πολύ βαθιά συναισθήματα αποστροφής και καταδίκης, οδύνης, προβληματισμού ενώπιον αυτής της νέας επίδειξης δολοφονικής παράνοιας και αλόγιστου μίσους».

- Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, εκφράζει την «αλληλεγγύη του και (το) συναίσθημα οδύνης της ιταλικής κυβέρνησης για το φρικτό μακελειό στο Ορλάντο. Η καρδιά μας είναι με τους Αμερικανούς αδελφούς μας».

- Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, στον λογαριασμό του στο Twitter, «καταδικάζει σθεναρά την ειδεχθή επίθεση στο Ορλάντο. Μαζί, συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη για την ελευθερία, ενάντια στο μίσος και την βαρβαρότητα. Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ».

- Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, σε ένα μήνυμα του που έγραψε στην αγγλική γλώσσα στο Twitter, δηλώνει ότι «είναι βαθύτατα θλιμμένος από την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο μακελειό του Ορλάντο. Συμμεριζόμαστε την οδύνη των οικογενειών».

- Ο Άσραφ Γάνι, Πρόεδρος του Αφγανιστάν, της χώρας καταγωγής της οικογένειας του φερόμενου δράστη, Ομάρ Ματίν, στον λογαριασμό του στο Twitter «καταδικάζει αυτή την φρικτή επίθεση στο Ορλάντο, τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία αμάχων. Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες, στα θύματα, όπως επίσης στην αμερικανική κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό».

Ο άνδρας ο οποίος διέπραξε χθες τη χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φέρεται σύμφωνα με το FBI να είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση της δολοφονικής επίθεσης με τη θρησκεία.

Το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ σε εικόνες.

Ποιος ήταν ο δράστης;

Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο κέντρο διασκέδασης Pulse.

Επρόκειτο για έναν αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 190 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

Ο φερόμενος ως δράστης είχε υποβληθεί δύο φορές σε ελέγχους από την G4S αλλά δεν βρέθηκε κάτι, κατά την εταιρεία.

Ο ένοπλος είχε υποβληθεί σε ελέγχους δύο φορές από την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας για την οποία εργαζόταν, το 2007 και το 2013, αλλά οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν κάτι ανησυχητικό, ανέφερε η G4S. Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του κόσμου ανακοίνωσε ότι ο Όμαρ Ματίν, κάτοικος της Φλόριντας και υπήκοος των ΗΠΑ, γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, εργαζόταν σε αυτήν από το 2007.

«Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (...) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας. «Ο έλεγχός του επαναλήφθηκε το 2013 χωρίς (να προκύψει) κανένα εύρημα», πρόσθεσε. Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.

Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building, η κεραία του One WTC φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής, για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο -όπως είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2015 για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και τον Μάρτιο του 2016 για τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ενώ η κεραία του One World Trade Center φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ήδη χθες το απόγευμα μπροστά στο μπαρ αυτό στο Γκρίνουιτς Βίλατζ σε ένδειξη συμπαράστασης, αποθέτοντας τριαντάφυλλα, κεριά, κάρτες και ανθοδέσμες κάτω από ένα πλακάτ που έγραφε «σταματήστε το μίσος», διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικό Πρακτορείου.

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεσης στο Ορλάντο


Στα αμερικανικά χρώματα απόψε ο Πύργος του Άιφελ

Στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας θα φωτιστεί απόψε (13/6) ο Πύργος του Άιφελ στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Ορλάντο, ανακοίνωσε ο δήμος του Παρισιού.

Στο δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας θα κυματίζει επίσης η αμερικανική σημαία, διευκρίνισε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, απευθύνοντας «τη συμπάθεια, την αλληλεγγύη και την αγάπη της» στον αμερικανικό λαό για τη σφαγή του Ορλάντο.

Σχετικές ειδήσεις