ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τουσκ προειδοποιεί: To Brexit μπορεί να σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ο Τουσκ προειδοποιεί: To Brexit μπορεί να σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αν η Βρετανία φύγει, όλοι στην ΕΕ θα χάσουν από οικονομική άποψη

«Ένα ενδεχόμενο Brexit στις 23ης Ιουνίου, θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την Ένωση των 28 κρατών-μελών και για τον δυτικό πολιτικό πολιτισμό γενικότερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o Τουσκ είπε πως μια ψήφος υπέρ του λεγόμενου Brexit θα δώσει μεγάλη ώθηση στις ακραίες αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες είπε, θα «ανοίξουν σαμπάνιες».

«Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο; Επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», είπε ο Τουσκ. «Ως ιστορικός, φοβάμαι πως το Brexit μπορεί να είναι η αρχή της καταστροφής όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και του δυτικού πολιτικού πολιτισμού στο σύνολό του».

«Κάθε οικογένεια γνωρίζει πως το διαζύγιο είναι τραυματικό για όλους. Όλοι στην ΕΕ, αλλά ιδιαίτερα οι ίδιοι οι Βρετανοί, θα χάσουν από οικονομική άποψη», είπε ο Τουσκ.

Αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα επιβιώσει στην περίπτωση ενός Brexit, ο Τουσκ είπε ότι το τίμημα θα είναι υψηλό.

Ο Ούλριχ Γκρίλο, επικεφαλής του γερμανικού συνδέσμου βιομηχανιών BDI, δήλωσε πως οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θέλουν η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ, προσθέτοντας πως το μήνυμά του στη Βρετανία είναι: «Μείνετε».

Σχετικές ειδήσεις