ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε πόσους πρόσφυγες «περιμένει» φέτος η Ευρώπη - Χιλιάδες διασώσεις μεταναστών νότια της Σικελίας

Δείτε πόσους πρόσφυγες «περιμένει» φέτος η Ευρώπη - Χιλιάδες διασώσεις μεταναστών νότια της Σικελίας

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα (13/6) πως αναμένει 248.000 πρόσφυγες και μετανάστες να καταφθάσουν φέτος στην Ευρώπη μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, προχωρώντας σε μια εκτίμηση πολύ μικρότερη από εκείνη που είχε προβεί στις αρχές του χρόνου, όταν προέβλεπε «έως και ένα εκατομμύριο» αφίξεις προσφύγων.


«Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τους 156.000 ανθρώπους που έχουν ήδη φθάσει σε χώρες της Ευρώπης», διευκρινίζει το αναθεωρημένο περιφερειακό προσφυγικό σχέδιο της Ύπατης Αρμοστείας, που καταρτίστηκε αρχικά τον Ιανουάριο.

Σε αυτό, δεν γίνεται πάντως αναφορά στην άλλη κύρια μεταναστευτική οδό που οδηγεί στην Ευρώπη, αυτή από τη Λιβύη προς την Ιταλία…

Χιλιάδες διασώσεις μεταναστών νότια της Σικελίας το τελευταίο 24ωρο

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι των Συρακουσών της Σικελίας έφτασε σήμερα εμπορικό πλοίο το οποίο μετέφερε 387 μετανάστες, προερχόμενους, κυρίως, από την υποσαχάρια Αφρική.

Ανάμεσά τους υπάρχουν 57 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μέχρι σήμερα το βράδυ - λαμβάνοντας υπόψη μόνον το τελευταίο 24ωρο – υπολογίζεται πως θα έχουν φτάσει στην Κάτω Ιταλία πάνω από 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Παράλληλα, πλοίο του μη κυβερνητικού οργανισμού «Γιατροί χωρίς Σύνορα» εντόπισε και ανέσυρε νότια της Σικελίας πτώμα Αφρικανού μετανάστη. Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή ημέρα, έλαβαν χώρα εννέα ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης, υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής.

Από την αρχή του 2014, έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου πάνω από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες, όπως έχει γνωστοποιήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τέλος, η αστυνομία της Σικελίας συνέλαβε τέσσερις φερόμενους ως διακινητές ανθρώπων, οι οποίοι αναγνωρίσθηκαν από δεκάδες μετανάστες, μετά την άφιξή τους στην Ιταλία, ενώ ένας ακόμη Τυνήσιος φερόμενος ως διακινητής συνελήφθη στην Αουγκούστα της Σικελίας. Είχε δηλώσει στις ιταλικές αρχές ότι ήταν Σύρος υπήκοος, αλλά διαπιστώθηκε τελικά ότι είχε επαναπατρισθεί στη χώρα του, στην Τυνησία, ήδη πριν δυο χρόνια...

Σχετικές ειδήσεις