ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν έρευνα των Δημοκρατικών για τον Τραμπ

Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν έρευνα των Δημοκρατικών για τον Τραμπ

Οι εισβολείς κατάφεραν επίσης να διαβάσουν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όλη την κίνηση στις ομάδες συζήτησης

Ρώσοι κυβερνητικοί χάκερ διείσδυσαν στο δίκτυο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και απέκτησαν πρόσβαση σε όλη τη βάση δεδομένων μιας έρευνας που αφορούσε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, η Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς, επιβεβαίωσε την παραβίαση του συστήματος. «Όταν ανακαλύψαμε την εισβολή, αντιμετωπίσαμε το θέμα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Η ομάδα μας κινήθηκε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να πετάξει έξω τους εισβολείς και να ασφαλίσει το δίκτυό μας», συνέχισε.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι κατάσκοποι είχαν βάλει επίσης στο στόχαστρό τους τα δίκτυα του Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον αλλά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ορισμένων ρεπουμπλικανικών επιτροπών πολιτικής δράσης.

Ορισμένοι χάκερς είχαν πρόσβαση στο δίκτυο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος επί περίπου έναν χρόνο όμως το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε μια μεγάλη επιχείρηση που έγινε για τον «καθαρισμό» του δικτύου, όλοι τους απωθήθηκαν.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή

Η Ρωσία διέψευσε την εμπλοκή της στην υπόθεση διείσδυσης χάκερ στο δίκτυο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, που οι αμερικανικές πηγές τονίζουν πως απέκτησαν πρόσβαση σε όλη τη βάση δεδομένων μιας έρευνας που αφορούσε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Αποκλείω εντελώς την πιθανότητα ότι η Ρωσική κυβέρνηση να έχουν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αποστάσεις από τον Τραμπ παίρνει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο κορυφαίος αιρετός εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων, πήρε αποστάσεις από τον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον Ντόναλντ Τραμπ και την πρότασή του να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Στην καθιερωμένη, εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που έδωσε σημερα, ο Ράιαν βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις για τις δηλώσεις του Τραμπ.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο Ράιαν είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Τραμπ αλλά αμέσως μετά τον επέκρινε δριμύτατα, επειδή χαρακτήρισε «προκατειλημμένο» έναν δικαστή λόγω της μεξικανικής καταγωγής του.

«Δεν πιστεύω ότι μια απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους είναι προς το συμφέρον της χώρας μας», είπε ο Ράιαν απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Ράιαν και άλλοι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί αγωνίζονται να συμβιβάσουν την επιθυμία τους να παραμείνει ενωμένο το κόμμα ενόψει της δύσκολης προεκλογικής αναμέτρησης με τη Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία και την ίδια στιγμή να πάρουν αποστάσεις από κάποιες από τις απόψεις του Τραμπ.

Ο Ράιαν επισήμανε ότι «ο εξυπνότερος τρόπος» θα ήταν να ελέγχονται εξονυχιστικά οι επίδοξοι μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής. Υπενθύμισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε περάσει ένα νομοσχέδιο για να γίνουν πιο σκληροί οι περιορισμοί όσον αφορά τη χορήγηση βίζας και ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το υπέγραψε, επικυρώνοντάς το. Ωστόσο, όπως είπε, η Γερουσία μπλόκαρε ένα άλλο μέτρο που θα ενίσχυε τους ελέγχους ασφαλείας.

Σχετικές ειδήσεις