ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει η Γαλλία: Ανοιχτά μέτωπα με τους χούλιγκαν του Euro 2016 και την κοινωνική έκρηξη

Καζάνι που βράζει η Γαλλία: Ανοιχτά μέτωπα με τους χούλιγκαν του Euro 2016 και την κοινωνική έκρηξη

Έκτακτα μέτρα με στόχο την καταστολή της βίας μεταξύ Ρώσων και Άγγλων οπαδών σχεδιάζονται από τη γαλλική αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη (14/6), εν μέσω φόβων για τη «σκοτεινή μέρα» που θα αμαυρώσει καταλυτικά το Euro 2016 στη γαλλική πόλη Λιλ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς καλείται να αντιμετωπίσει τα σφοδρά επεισόδια και τις οξείς κοινωνικές αντιδράσεις για το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί και απελευθερώνει κατά βάση τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς το Euro 2016, καθώς η εθνική ομάδα της Ρωσίας καλείται να αντιμετωπίσει τη Σλοβακία σήμερα Τετάρτη (15/6) και την Αγγλία να αντιμετωπίζει την Ουαλία την Πέμπτη (16/6) στην κοντινή Λενς, η γαλλική αστυνομία επέβαλε απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ στη Λιλ, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις έξι το πρωί της Παρασκευής. Περίπου 350 μπαρ και κλαμπ στην πόλη θα πρέπει να κλείσουν τα μεσάνυχτα.

16730012

Καθώς οι γαλλικές Αρχές ξεκίνησαν την προσπάθεια απέλασης Ρώσων οπαδών που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στα επεισόδια της Μασσαλίας, η Λιλ άρχισε να «μυρίζει μπαρούτι» καθώς εκτιμάται ότι περίπου 15.000 Ρώσοι άρχισαν να καταφθάνουν στην πόλη πριν από τον αγώνα με τη Σλοβακία. Χιλιάδες οπαδοί της Αγγλίας και της Ουαλίας, επίσης, οι οποίοι άρχισαν να φθάνουν πριν από τον μεταξύ τους αγώνα τους στη Λενς, ενημερώθηκαν επισήμως να μείνουν από τη μικρή βιομηχανική πόλη αν δεν έχουν στην κατοχή τους εισιτήριο αγώνα και κλήθηκαν μα παρακολουθήσουν το παιχνίδι στη μεγάλη ζώνη οπαδών στη Λιλ.

Πυρπολήθηκαν τρία οχήματα στο Παρίσι μετά την αντικυβερνητική διαδήλωση

Ως προς τις κοινωνικές αντιδράσεις ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο, τρία οχήματα πυρπολήθηκαν χθες βράδυ (14/6) στο Παρίσι μετά την ογκώδη αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπως έκανε γνωστό η γαλλική αστυνομία.

Ένα όχημα των δημόσιων συγκοινωνιών πυρπολήθηκε από έναν «μασκοφόρο», ενώ δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα του συστήματος ενοικίασης και από κοινού χρήσης οχημάτων Autolib πυρπολήθηκαν στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η περιφερειακή διεύθυνση της γαλλικής αστυνομίας.

Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός και η ηρεμία αποκαταστάθηκε στην περιοχή αργότερα το βράδυ, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση της περιοχής.

Νωρίτερα, οι Γάλλοι κατέκλυσαν μαζικά τους δρόμους σε μια νέα επίδειξη ισχύος κατά της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων κατά τις οποίες ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια από τα οποία τουλάχιστον 40 άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, τραυματίστηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έκαναν λόγο για 1,3 εκατομμύρια διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός τους ανήλθε σε 125.000, εκ των οποίων οι 75.000 με 80.000 στο Παρίσι.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ «πολλές εκατοντάδες κουκουλοφόροι» επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών λίγο αφότου ξεκίνησε η πορεία, η ένατη κατά σειρά που διοργανώθηκε κατά του νομοσχεδίου των εργασιακών σχέσεων από τον Μάρτιο.

Οι διαδηλωτές πέταξαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων κομμάτια από πλάκες πεζοδρομίου, πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα.

Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκτός από τη γαλλική πρωτεύουσα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 50 πόλεις της επαρχίας.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έχουν προκηρυχθεί σε ολόκληρη την χώρα την 23η και 28η Ιουνίου.

Ανυποχώρητος και ο Μανουέλ Βαλς

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν θα υπαναχωρήσει στις επίμαχες μεταρρυθμίσεις για την απασχόληση και προέτρεψε το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT να σταματήσει να οργανώνει μαζικές συγκεντρώσεις στο Παρίσι.

«Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων, αλλά θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας», δήλωσε ο Βαλς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, την επομένη των εκτεταμένων επεισοδίων κάτά του νέου εργασιακού νόμου στο Παρίσι.

«Δε μπορούμε πλέον να έχουμε αυτό το επαίσχυντο θέαμα με τις καταστάσεις να βγαίνουν εκτός ελέγχου», πρόσθεσε ο Βαλς.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις