ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία - «Έχουμε ηγέτη, δεν θέλουμε άλλον πολιτικό!»

Η Τουρκία ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία - «Έχουμε ηγέτη, δεν θέλουμε άλλον πολιτικό!»

Ισχυρές προσδοκίες για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία, ώστε να πάρουν πάλι τα πάνω τους η οικονομία και ο τουρισμός της χώρας, διατηρεί συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του πάντως, το Κρεμλίνο υπογράμμισε πως η Ρωσία θέλει να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να ζητήσει συγγνώμη και να αποζημιώσει για την κατάρριψη πέρυσι ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί, αφού η Άγκυρα κατέρριψε πέρυσι ένα ρωσικό αεροπλάνο πάνω από τη Συρία. Η Ρωσία απάντησε με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, την εγχώρια τουριστική βιομηχανία της οποίας έχει πλήξει σοβαρά η διένεξη.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε άλλωστε σε συνέντευξη Τύπου πως «θέλουμε μια εξομάλυνση των (ρωσοτουρκικών) σχέσεων και να επιστρέψουν στην περίοδο της καλής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

«Όμως ταυτόχρονα ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει καταστήσει σαφέστατο πως, έπειτα απ' αυτό που συνέβη, οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων δεν φαίνεται δυνατή πριν η Άγκυρα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στην επιμονή της Ρωσίας ότι η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να πληρώσει αποζημίωση για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Σύμβουλος Ερντογάν: Η Τουρκία έχει ηγέτη, δεν χρειάζεται άλλον πολιτικό!

Στο μεταξύ, «δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κανέναν άλλον να ασχολείται με την πολιτική. Ο Ερντογάν ασκεί πολιτική και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Καθήκον μας είναι να στηρίξουμε τον ηγέτη αυτής της χώρας», δήλωσε ανερυθρίαστα ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν και πρώην τηλεπαρουσιαστής ειδήσεων Γιγίτ Μπουλούτ.

Ο Γιγίτ Μπουλούτ υπήρξε παρουσιαστής ειδήσεων και αρχισυντάκτης στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι 24 TV, ενώ τον Ιούλιο του 2013 έγινε σύμβουλος του Ερντογάν, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός. Όταν μάλιστα ο Ερντογάν μεταπήδησε στον προεδρικό θώκο της χώρας τον Αύγουστο του 2014, ο Μπουλούτ έγινε ο τοπ σύμβουλος του Ερντογάν για την Οικονομία.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος του Ερντογάν, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη την χώρα, το 2013, είχε υποστηρίξει ότι απώτερος στόχος των διαδηλωτών ήταν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν, χρησιμοποιώντας… τηλεκίνηση και άλλες μεθόδους, σε συνεργασία με «ξένες δυνάμεις»…

Σχετικές ειδήσεις