ΚΟΣΜΟΣ

Η CIA προειδοποιεί: Χιλιάδες τζιχαντιστές έτοιμοι για επιθέσεις στη Δύση

Η CIA προειδοποιεί: Χιλιάδες τζιχαντιστές έτοιμοι για επιθέσεις στη Δύση

«Πιστεύουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει εν δυνάμει αυτουργούς επιθέσεων και θα προσπαθήσει να τους χρησιμοποιήσει για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις»

Η CIA προειδοποίησε την Πέμπτη (16/06) ότι δεκάδες χιλιάδες μαχητές του ISIS έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από όσους είχε η Αλ Κάιντα στο απόγειό της.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος, Τζον Μπρέναν, δήλωσε επίσης ότι η CIA ανησυχεί σχετικά με την ανάδειξη της Λιβύης ως βάσης των επιχειρήσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Ανησυχώ σχετικά με την ανάδειξη της Λιβύης ως άλλης μιας περιοχής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το Ισλαμικό Κράτος, απ’ όπου θα διαπράξει επιθέσεις στις χώρες της Ευρώπης... αυτό το ενδεχόμενο είναι κάτι πολύ ανησυχητικό», υπογράμμισε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο ίδιος άλλωστε παραδέχθηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει χάσει την «ικανότητά του να διαπράττει τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», παρά τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

«Δεδομένου ότι η πίεση θα αυξηθεί» εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης στο πεδίο στο Ιράκ και τη Συρία «εμείς πιστεύουμε ότι θα κλιμακώσει την εκστρατεία της παγκοσμίως» με στόχο να παραμείνει η ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση, τόνισε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Στο πεδίο «πολλοί σημαντικοί παράγοντες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε ο Μπρέναν, αναφερόμενος στις ανακτήσεις εδαφών στο Ιράκ και τη Συρία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαμόρφωση της κατάστασης σε περιφερειακό επίπεδο, ο Μπρέναν επισήμανε στους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακτήσει δυνάμεις χάρη στην στήριξη της Ρωσίας.

«Πριν από ένα χρόνο, ο Άσαντ είχε υποχωρήσει καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διεξήγαγαν επιχειρήσεις που πραγματικά ταπείνωναν τα Συριακά στρατεύματα. Η θέση του σίγουρα έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με πέρσι τον Ιούνιο» χάρη στην υποστήριξη της Μόσχας.

Σχετικές ειδήσεις